Μίγματα συστημάτων χορήγησης δραστικών ουσιών ως πιθανή στρατηγική για τη βελτίωση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς ξηρών κόνεων προς εισπνοή.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776449 323 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ξηρουδάκη Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Μ. Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μίγματα συστημάτων χορήγησης δραστικών ουσιών ως πιθανή στρατηγική για τη βελτίωση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς ξηρών κόνεων προς εισπνοή.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μίγματα συστημάτων χορήγησης δραστικών ουσιών ως πιθανή στρατηγική για τη βελτίωση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς ξηρών κόνεων προς εισπνοή.
Περίληψη:
Η ποιότητα των κόνεων προς εισπνοή περιορίζεται από τις κακές ρεολογικές ιδιότητες των δραστικών συστατικών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, απαιτείται η ενσωμάτωση στη συνταγή κατάλληλων φορέων οι οποίοι βελτιώνουν τις ρεολογικές ιδιότητες των κόνεων. Ωστόσο, οδηγούν σε διάλυση του φαρμάκου κι έτσι αυξάνεται η ολική ποσότητα κόνεως προς εισπνοή, γεγονός που επηρεάζει θεραπείες στις οποίες απαιτούνται υψηλές δόσεις δραστικής ουσίας, όπως είναι η αντιβιοτική θεραπεία. Επιπρόσθετα, το περιορισμένο φάσμα των εγκεκριμένων εκδόχων για πνευμονική χορήγηση δυσχεραίνει την ανάπτυξη νέων εισπνεόμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Επομένως, προτείνουμε την ανάπτυξη μιγμάτων συστημάτων χορήγησης δραστικών ουσιών με σκοπό την αποφυγή της διάλυσης των δραστικών συστατικών και ταυτόχρονα τη βελτίωση των αεροδυναμικών ιδιοτήτων των ξηρών κόνεων προς εισπνοή.
Πραγματοποιήθηκε η παραγωγή μικροσωματιδίων λευκίνης και βιοαποικοδομήσιμου πολυμερούς για την άμεση και παρατεταμένη αποδέσμευση των δραστικών συστατικών αντίστοιχα. Η παραγωγή των μικροσωματιδίων έγινε με τη διεργασία της ξήρανσης με ψεκασμό με ταυτόχρονη ενκαψυλίωση ενός αντιβιοτικού συμπλόκου και ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η ανάμειξη των δύο συστημάτων, ενώ η εφαρμογή πειραματικού σχεδιασμού συνέβαλε στην κατανόηση της επίδρασης των παραμέτρων της διεργασίας στα χαρακτηριστικά ποιότητας των παραγόμενων σωματιδίων. Υπολογίστηκαν η εκπεμπόμενη δόση από τη συσκευή (Emitted Dose), το κλάσμα της εκπεμπόμενης δόσης των σωματιδίων με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 5μm (Fine Particle Fraction), τα ρεολογικά χαρακτηριστικά καθώς και η ομοιομορφία περιεχομένου των δραστικών συστατικών στα μίγματα.
Επιβεβαιώθηκε η επίδραση της λευκίνης και του πολυμερούς στην αποδέσμευση των δραστικών συστατικών. Η ενσωμάτωση της λευκίνης στη συνταγή οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των αεροδυναμικών ιδιοτήτων των μιγμάτων. Η εκπεμπόμενη δόση από τη συσκευή ήταν σε όλα τα μίγματα υψηλή (>95%).
Συμπερασματικά, οι ικανοποιητικές αεροδυναμικές ιδιότητες και το διπλό μοτίβο αποδέσμευσης των δραστικών συστατικών της προτεινόμενης συνταγής την καθιστούν μια ενδιαφέρουσα πρόταση στα πλαίσια της πνευμονικής χορήγησης αντιβιοτικών φαρμάκων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
κόνεις προς εισπνοή, αντιβιοτική θεραπεία, αεροδυναμική συμπεριφορά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
86