Dietary patterns and physical activity in breast cancer survivors: a systematic review and meta-analysis

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776571 562 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Βιοστατιστική και Επιστήμη Δεδομένων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σπέη Μαρία-Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπενέτου Βασιλική, Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπάμια Χριστίνα, Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σαμόλη Ευαγγελία, Επ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Dietary patterns and physical activity in breast cancer survivors: a systematic review and meta-analysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατροφικά πρότυπα και σωματική δραστηριότητα σε επειζόντες καρκίνου του μαστού: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα και η πρόσληψη μεμονωμένων τροφίμων, όπως η σόγια, μπορεί να συνεισφέρουν στην επιβίωση των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν είναι καόμα σαφή. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών προτύπων, αντίστοιχα, με την επιβίωση των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με τη διεξαγωγή συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης.

Μέθοδοι: Η συστηματική ανασκόπηση διεξήχθη με διερεύνηση της βάση δεδομένων PubMed μέχρι και το Νοέμβριο του 2017. Επιπλέον, έγινε αναζήτηση μελετών στις βιβλιογραφικές αναφορές των ανευρεθέντων μελετών. Συμπεριλήφθησαν μελέτες παρατήρησης οι οποίες ανέφεραν εκτιμήσεις κινδύνων τόσο για τη σωματική δραστηριότητα, όσο και για τα διατροφικά πρότυπα. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα τυχαίων επιδράσεων για να υπολογιστούν οι συνοπτικές εκτιμήσεις κινδύνου μαζί με τα 95% διαστήματα εμπιστοσύνης για την κάθε έκβαση ξεχωριστά, που ήταν η θνησιμότητα από κάθε αιτία, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου. Η αξιολόγηση της ποιότητας των τελικών μελετών έγινε με την κλίμακα Newcastle-Ottawa scale. Για την ανάλυση των μελετών χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο STATA 13.1.

Αποτελέσματα: Συνολικά συμπεριλήφθησαν στη μετα-ανάλυση δέκα μελέτες που αφορούσαν τη σωματική δραστηριότητα γενικά και οκτώ που αφορούσαν τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου (recreational). Το μέσο σκορ αξιολόγησης της ποιότητας των μελετών για τις δυο εκθέσεις, ήταν 6,8 και 6, αντίστοιχα. Βρέθηκε ότι γυναίκες με υψηλή προσήλωση στη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μετά τη διάγνωσή τους από καρκίνο του μαστού έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 45 % (HR= 0.55, 95% CI 0.45-0.68),, κατά 38% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού (HR=0.62, 95% CI 0.42-0.93) και ενδεικτικά μειωμένο κίνδυνο επιδείνωσης/επανεμφάνισης της νόσου κατά 19% (HR=0.81, 95% CI 0.56-1.16) σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καθόλου σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο. Δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί μετα-ανάλυση μεταξύ των μελετών για τα διατροφικά πρότυπα, εξαιτίας των διαφορετικών προτύπων που βρέθηκαν σε κάθε μελέτη. Ωστός, σύμφωνα με τις μελέτες που βρέθηκαν, η προσήλωση σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής φαίνεται να αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για τον θάνατο από όλες τις αιτίες ή από αιτίες εκτός του καρκίνου του μαστού.

Συμπεράσματα: Η σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο φαίνεται να αποτελεί πιθανό προστατευτικό παράγοντα μείωσης του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες ή/και θανάτου από καρκίνο του μαστού σε ήδη διαγνωσμένες από τη νόσο γυναίκες. Όσον αφορά τη συσχέτιση των διατροφικών προτύπων με την επιβίωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού τα συμπεράσματα δεν είναι σαφή. Περισσότερη έρευνα απαιτείται για την αποσαφήνιση της σχέσης της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών προτύπων με την επιβίωση των γυναικών μετά από τη διάγνωση καρκίνου του μαστού με τελικό στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μέτα-ανάλυση, Σωματική δραστηριότητα, Διατροφικά Πρότυπα, Καρκίνος Μαστού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
118
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Spei Maria-Eleni Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.