Βασιλική Ιλισσού. Συμβολή στην ανάδειξη ενός ξεχασμένου μνημείου της Αθήνας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776589 896 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μαλικιώση Αρετή-Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πλάτων Πετρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Σταύρος Μαμαλούκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βασιλική Ιλισσού. Συμβολή στην ανάδειξη ενός ξεχασμένου μνημείου της Αθήνας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βασιλική Ιλισσού. Συμβολή στην ανάδειξη ενός ξεχασμένου μνημείου της Αθήνας
Περίληψη:
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης της Αθήνας, η βασιλική του Ιλισσού είναι ένα μνημείο μάλλον άγνωστο. Εκατοντάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά δίπλα της, συνήθως χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ανάμεσα στα δέντρα και κάτω από τη βλάστηση υπάρχει ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα κτίσματα της χριστιανικής Αθήνας. Η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, σε συνδυασμό με το ότι δεν αποτελεί επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, δε βοηθούν καθόλου την προβολή του μνημείου και την αναγνώριση της ιστορικής του αξίας.
Βασικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι να ανασυρθεί από την αφάνεια αυτό το ιδιαίτερο μνημείο και να αναζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει προσβάσιμο στο κοινό. Ως αφετηρία, είναι απαραίτητη η αναφορά στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, αυτό της μετάβασης της Αθήνας από την αρχαία λατρεία στη χριστιανική, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η οικοδόμηση της βασιλικής του Ιλισσού. Ακολουθεί η περιγραφή και η ανάλυση του μνημείου, καθώς και μία αναδρομή στο ερευνητικό έργο που έχει γίνει διαχρονικά. Σε αυτή την ενότητα εντάσσεται και ο προβληματισμός σχετικά με την ταύτιση του μνημείου με τον μάρτυρα Λεωνίδη.
Μετά από επιτόπια έρευνα στο εσωτερικό του χώρου, παρουσιάζεται λεπτομερώς η σημερινή κατάσταση και επισημαίνονται τα επιμέρους προβλήματα που διαπιστώθηκαν. Ακολουθεί συνοπτική αναφορά των επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, όπως και όσων επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, ως τμήματα μεγαλύτερων έργων.
Για τη διαχείριση του μνημείου και τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου παρουσιάζονται δύο προτάσεις. Η πρώτη είναι μία μικρής κλίμακας ήπια επέμβαση, μέσα στο πλαίσιο της συμβατικής αντιμετώπισης των μνημείων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικά εύκολα. Η δεύτερη ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση, πιο εξεζητημένη και πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα. Για τις ανάγκες της δεύτερης πρότασης διαχείρισης, αρχικά, σχεδιάστηκε μία τρισδιάστατη θεωρητική αναπαράσταση της βασιλικής, η οποία ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα ως συμπληρωματικό εποπτικό υλικό. Για πρώτη φορά επιχειρείται μία συνολική τρισδιάστατη απεικόνιση του μνημείου, η οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το αίθριο. Τέλος, παρατίθενται ορισμένοι προβληματισμοί και προτάσεις που αφορούν στην ιδανική διαχείριση όχι μόνο της βασιλικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ιλισσού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ιλισσός, πρωτοβυζαντινή βασιλική, Λεωνίδης, Αθήνα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
99
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.