Η άσκηση της γονεϊκής συνηγορίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776601 442 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοτρέτσου Φραγκίσκα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαδιαμαντάκη Παναγιώτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Παπασταθόπουλος Ευστάθιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλισοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Παπαδοπούλου Καλλιρρόη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΤΕΑΠΗ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η άσκηση της γονεϊκής συνηγορίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο υπερασπιστικός ρόλος των γονέων στη διαγνωσμένη ανάγκη του μαθητή με δυσλεξία υπό το πρίσμα της ενταξιακής εκπαίδευσης
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη έχει ως κεντρικό άξονα τον βιωματικό λόγο των γονέων και στόχο να διερευνήσει τον υπερασπιστικό τους ρόλο, σε συνάρτηση με το οικονομικό και μορφωτικό τους επίπεδο. Ειδικότερα, εστιάζει στη διερεύνηση και στην ανάλυση της έννοιας της συνηγορίας, η οποία νοείται ως η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών από τους γονείς τους. Εν προκειμένω, η γονεϊκή συνηγορία εξετάζεται στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην οποία αποπειράται να διασφαλιστεί ισότιμη συμμετοχή και μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των μαθητών. Παράλληλα, θέτει πιθανούς προβληματισμούς και προτάσεις που προκύπτουν από την ερεύνα. Πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα σε δείγμα δεκαεννέα (19) γονέων, τα παιδιά των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των μαθητών με “Δυσλεξία” σύμφωνα με την εκδοθείσα γνωμάτευση από θεσμικό φορέα αξιολόγησης, σε από μία από τις τέσσερις Περιφέρειες του Νομού Αττικής, στα πλαίσια του νόμου που διέπει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (N. 3699/2008).
Η έρευνα βασίστηκε στη θεματική ανάλυση περιεχομένου των συνεντεύξεων, αξιοποιώντας τον τύπο της ημιδομημένης συνέντευξης. Προσδιορίστηκε η έννοια της συνηγορίας εκ μέρους των γονέων, καθορίστηκαν οι παράγοντες και αναλύθηκαν οι συνθήκες που διαμορφώνουν τον ρόλο και τη δράση τους.
Η άποψη που προβάλλεται ως κυρίαρχη είναι ότι αναγνωρίζεται η ιδέα της συνηγορίας ως βασική αξία, θεωρώντας ότι είναι μέρος των γονεϊκών υποχρεώσεων. Ένα ποσοστό του δείγματος θεωρεί ότι η συνηγορία λειτουργεί ως μέσο πίεσης στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό σύστημα και ως τρόπος διαχείρισης της διαγνωστικής ταμπέλας. Αντίθετα, ένα μικρό ποσοστό υποστηρίζει ότι η συνηγορία είναι έργο αποκλειστικά της σχολικής κοινότητας. Ωστόσο, από την εμπειρία ενός μόνο γονέα, η άσκηση συνηγορίας αποτελεί μια ευκαιρία για ισότιμη συνεργασία με τους φορείς εκπαίδευσης, σεβόμενοι τη μαθησιακή δυσκολία που φέρει ο μαθητής.
Το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των γονέων φαίνεται να ενισχύει τον σκοπό της υπερασπιστικής τους δράσης, δεν αποτελεί όμως βασικό σημείο εκκίνησης. Η άσκηση συνηγορίας καθορίζεται από τον βαθμό επίγνωσης του ρόλου τους, το είδος της διάγνωσης και κυρίως από τις συνθήκες συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς. Το σύνολο του δείγματος περιγράφει στοιχεία αντιπαλότητας ως προς τη μη αναγνώριση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του μαθητή με βάση τη διάγνωση και στοιχεία διάκρισης στον τρόπο διδασκαλίας. Εντοπίζουν πρακτικές που πηγάζουν από την κλινική-ιατρική προσέγγιση της αναπηρίας, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τον αγώνα τους, που φαίνεται να ενισχύει την ιδέα της ένταξης στη μαθησιακή διαδικασία.
Τέλος, καταγράφεται ποικιλομορφία ως προς τη μορφή και τους τρόπους άσκησης συνηγορίας, ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη σε πολλά επίπεδα. Στο σύνολο οι γονείς δίνουν έμφαση στην αυτοϋπεράσπιση του μαθητή και στην αλληλοϋποστήριξη των μελών της οικογένειας. Φαίνεται να παραμένουν σε εγρήγορση, απαιτώντας ενημέρωση, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας τους για φοίτηση των παιδιών τους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χωρίς αποκλεισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
συνηγορία, ένταξη, διαφορετικότητα, διάκριση, ενταξιακή εκπαίδευση, αυτοϋπεράσπιση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
"τρεις"(3)"
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
100
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩ1.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο