Η τραγωδία του Norman Atlantic. Χρονικό, διαχείριση, συνέπειες και διδάγματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777262 313 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κραουνάκης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγ. Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Αντωναράκου Ασημίνα, Αναπλ. Καθηγ. Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Ντρίνια Χαρίκλεια, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η τραγωδία του Norman Atlantic. Χρονικό, διαχείριση, συνέπειες και διδάγματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η τραγωδία του Norman Atlantic. Χρονικό, διαχείριση, συνέπειες και διδάγματα
Περίληψη:
Ένα ατύχημα τεχνολογικού χαρακτήρα έχει πάντα δυσάρεστες συνέπειες για μια κοινωνία, δεδομένων των συνεπειών που επιφέρει στον ίδιο τον άνθρωπο και το περιβάλλον του ˑ φυσικό και ανθρωπογενές. Ωστόσο, όταν καταλαγιάσει ο απόηχος της καταστροφής και η κανονικότητα αποκατασταθεί έστω και εν μέρει, δίνεται η ευκαιρία για εξαγωγή χρήσιμων και ανταποδοτικών συμπερασμάτων αναφορικά με την βελτίωση των αρχών που διέπουν την ζωή μας.
Με εφαλτήριο λοιπόν το περιεχόμενο της ως άνω παραγράφου, που εύστοχα συνοψίζεται στην αρχαϊκή ρήση ‘ουδέν κακόν αμιγές καλού’, επέλεξα για αντικείμενο της μεταπτυχιακής μου διατριβής την ναυτική τραγωδία του MS Norman Atlantic. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καταστροφικό συμβάν που κατατάσσεται στα τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης και του οποίου η διερεύνηση μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων. Τομείς όπως, οι κανονισμοί ασφαλείας, οι τεχνικές προδιαγραφές, τα μνημόνια ενεργειών και τα σχέδια τίθενται επ’ αμφιβόλω, δεδομένων των πολλών ερωτημάτων που ανέκυψαν από την πρώτη στιγμή και πολύ περισσότερο λόγω των απαντήσεων που μέχρι και σήμερα παραμένουν θολές. Το αδιευκρίνιστο αυτό πλαίσιο επιδιώκει να φωτίσει η εν λόγω εργασία, καθώς και να αναδείξει τις αθέατες πλευρές της διαχείρισης του περιστατικού μέσα από την ανάπτυξη του περιεχομένου της στα επόμενα κεφάλαια.
Πιο συγκεκριμένα και στην προσπάθεια επίτευξης αυτού του σκοπού, θα δοθεί σε αρχικό στάδιο η δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει βασικά στοιχεία για το ίδιο το πλοίο, αλλά και τον χώρο και τρόπο δραστηριοποίησης του. Συναφώς θα παρουσιαστούν και χρήσιμα μετεωρολογικά δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην πληρέστερη κατανόηση των πραγματικών συνθηκών κατά τις κρίσιμες ώρες. Στα επόμενα κεφάλαια θα αναλυθούν οι πρώτες στιγμές του δράματος και οι διασωστικές προσπάθειες, με έμφαση σε όλους εκείνους του παράγοντες που οδήγησαν στην αρνητική έκβαση των πραγμάτων. Ιδιαιτέρως σημαντικό μέρος θα αποτελέσει η εν συνεχεία παράθεση του συντονιστικού - επιχειρησιακού έργου όπως αυτό εκτυλίχθηκε από την πρώτη στιγμή και ύστερα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ξεχωριστή μνεία θα γίνει στις κοινωνικό – οικονομικές και πολιτικές επιδράσεις του ατυχήματος, καθώς και στην έκταση της δημοσιότητας, των ερευνών και των δικαστικών ερίδων που το συνοδεύουν μέχρι και σήμερα. Η σύνοψη των επιμέρους κεφαλαίων, ακολούθως θα οδηγήσει στο τελικό στάδιο όπου και θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, απαραίτητα για την στοιχειοθέτηση μιας επαρκούς πρότασης για ένα ασφαλέστερο μέλλον στις θαλάσσιες μεταφορές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ναυτική τραγωδία, διασωστικές προσπάθειες, συντονιστικό – επιχειρησιακό έργο, επιδράσεις – αίτια, ασφάλεια θαλάσσιων μεταφορών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
101
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

NORMAN ATLANTIC + ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.