Ζητήματα αναγνωσιμότητας, οριοθέτησης και προσβάσεων στην Κνωσό. Από το θεωρητικό πλαίσιο προς μία ενδεικτική μελέτη περίπτωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777415 389 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαδάκης Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δέσποινα Καταπότη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Νικόλαος Σκουτέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ζητήματα αναγνωσιμότητας, οριοθέτησης και προσβάσεων στην Κνωσό. Από το θεωρητικό πλαίσιο προς μία ενδεικτική μελέτη περίπτωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ζητήματα αναγνωσιμότητας, οριοθέτησης και προσβάσεων στην Κνωσό. Από το θεωρητικό πλαίσιο προς μία ενδεικτική μελέτη περίπτωσης.
Περίληψη:
Το θέμα της εργασίας είναι η προσέγγιση των κυριότερων ζητημάτων διευθέτησης του περιβάλλοντα χώρου στο προϊστορικό ανακτορικό συγκρότημα της Κνωσού. Αρχικά γίνεται μία ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου, το οποίο υποστηρίζει και την αντίστοιχη διαχειριστική πολιτική. Στη συνέχεια, η εργασία προχωρά σε μία σχεδιαστική πρόταση διαμόρφωσης ενός τμήματος του περιβάλλοντα χώρου, μέσα από το οποίο θα μπορούν να διακρίνονται και τα σημεία στα οποία έχει εστιάσει η παραπάνω προσέγγιση. Η πρόταση όμως θα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα βήμα προς μια ολιστική διαχείριση του τόπου, διαμορφώνοντας περισσότερο το υπόβαθρο για μία σειρά επεμβάσεων, παρά ένα αυτοτελές έργο υπαίθριων διαμορφώσεων.

Η εργασία αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, αυτό της ανάλυσης, αναπτύσσεται τόσο το θεωρητικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αντλούνται τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν σαν διαχειριστικά εργαλεία στη συνέχεια, όσο και τα ίδια τα ζητήματα που θέτει ο περιβάλλων χώρος του ανακτορικού συγκροτήματος. Τα τελευταία συζητώνται σε τρεις ενότητες της εργασίας. Η πρώτη αφορά σε ζητήματα οριοθέτησης των επισκέψιμων χώρων σε σχέση με τα επιμέρους μνημεία και τις μεταξύ τους περιοχές πρασίνου. Στη δεύτερη ενότητα γίνεται μία σύντομη ανάλυση των προσβάσεων στα μνημεία, είτε αυτές αφορούν σε χρήσεις μεγάλης σχετικά κλίμακας [οδικές προσβάσεις, χώροι στάθμευσης] είτε μικρότερης [πρόσβαση στα μνημεία, checkpoints για εισιτήρια κ.ά.]. Η τρίτη ενότητα πραγματεύεται το βασικότερο ίσως ζήτημα του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο αφορά στο σύγχρονο οικισμό, και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει και αυτός να αντιμετωπισθεί ως οργανικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής.

Στα παραπάνω ζητήματα, σύμφωνα και με το θεωρητικό πλαίσιο, η προσέγγιση γίνεται τοπιοκεντρικά και όχι μνημειοκεντρικά. Δηλαδή, η διαχειριστική πολιτική εν γένει, τείνει να στρέφεται γύρω από ένα συνολικότερο πλαίσιο αναφορών στο κρητικό τοπίο, και όχι να εστιάζει σε ορισμένες από τις εκφάνσεις του ή τις αναγνώσεις του – όπως αυτή του A. Evans, για παράδειγμα – οι οποίες συνήθως εστιάζουν γύρω από συγκεκριμένα μνημεία και αφηγηματικά πλαίσια. Το μέρος της ανάλυσης κλείνει με τη με την υπογράμμιση των κυριοτέρων ζητημάτων που προκύπτουν από τη συζήτηση που προηγήθηκε και την παρουσίασή τους υπό τη μορφή μίας ανάλυσης SWOT, για την καλύτερη εποπτική τους κατανόηση και για να διευκολυνθεί η εξαγωγή περιατέρω συμπερασμάτων.

Τα τελευταία αφορούν στο δεύτερο μέρος της εργασίας και την αρχιτεκτονική πρόταση επέμβασης που παρουσιάζεται σε αυτό. Η πρόταση αυτή προκύπτει μέσα από τις ανάγκες που διακρίθηκαν στην παραπάνω ανάλυση αλλά αναπόφευκτα εναρμονίζεται με τα όρια της εμβέλειας της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Κατόπιν παρουσιάζεται η πρόταση υπό τη μορφή σχεδίων και μία μικρή τεχνική περιγραφή. Τέλος, ακολουθούν παρατηρήσεις σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των προτεινόμενων διαμορφώσεων, αλλά και κάποια γενικά συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Κνωσός, Έβανς, οικισμοί
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
61
Ζητήματα αναγνωσιμότητας, οριοθέτησης και προσβάσεων στην Κνωσό.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο