Θειική Δευδροεπιανδροστερόνη, αντίσταση στην ινσουλίνη και εκτίμηση του όγκου των ωοθηκών σε Ελληνίδες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2777447 199 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Υγείας - Μητέρας - Παιδιού
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χριστοδουλάκη Χρυσή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χρέλιας Χ., Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σαλάκος Ν., Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πέππα Μ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαντωνίου Ν., Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπουτάτη Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γρηγοριάδης Θ., Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαλβατσιώτης Π., Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θειική Δευδροεπιανδροστερόνη, αντίσταση στην ινσουλίνη και εκτίμηση του όγκου των ωοθηκών σε Ελληνίδες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θειική Δευδροεπιανδροστερόνη, αντίσταση στην ινσουλίνη και εκτίμηση του όγκου των ωοθηκών σε Ελληνίδες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Περίληψη:
Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών με ένα ποσοστό επίπτωσης που κυμαίνεται από 6-17%
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η συσχέτιση ανάμεσα στην θειϊκή δευδροεπιανδροστερόνη (DHEAS) ορμόνη των επινεφριδίων, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπερηχογραφική εκτίμηση του όγκου των ωοθηκών σε Ελληνίδες γυναίκες με διάγνωση Σύνδρομου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) σύμφωνα με τα κριτήρια του NIH 1990 και τα κριτήρια του Rotterdam 2003.
Ασθενείς και Μέθοδος: Στην μελέτη εντάχθηκαν νεαρές γυναίκες ηλικίας 17-35 ετών που προσήλθαν στο εξωτερικό ιατρείο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας – Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του Nοσοκομείου “Αττικόν”. Καταγράφηκαν 367 ασθενείς από τις οποίες 321 πληρούσαν τα κριτήρια. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε κλινική αξιολόγηση ,βιοχημικές και ορμονικές αναλύσεις σε υπερηχογραφικό έλεγχο και σε καμπύλη γλυκόζης -ινσουλίνης με 75 γρ γλυκόζης.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση συσχέτισης αποκάλυψε μια σημαντική αρνητική συσχέτιση της DHEA-S με τον μέσο όγκο της δεξιάς και της αριστεράς ωοθήκης και με τον μέγιστο όγκο της μεγαλύτερης ωοθήκης. Αυτό το εύρημα παρέμεινε σημαντικό μετά τη ρύθμιση για την ηλικία και το BMI (β ± SE = -0,39 ± 0,17, p =0,023 στην περίπτωση του μέσου όγκου των ωοθηκών και β ± SE = -0,36 ± 0,17, p =0,032 στην περίπτωση του μέγιστου όγκου του μέγιστου όγκου των ωοθηκών).
Συμπέρασμα: Τα ευρήματα της μελέτης μας αποκαλύπτουν μια σαφή αρνητική συσχέτιση της DHEA-S με τον όγκο των ωοθηκών. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, τα στοιχεία στον τομέα αυτό περιορίζονται σε πειραματικά ζωικά μοντέλα. Απαιτούνται μελλοντικές κλινικές μελέτες στον τομέα αυτό για την επιβεβαίωση των ευρημάτων μας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θειική Δευδροεπιανδροστερόνη, Συνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, Αντίσταση στην ινσουλίνη, Όγκος ωοθηκών, Ανδρογόνα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
121
Christodoulaki Chrysi Phd.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο