Ανάγκες νοσηλευόμενων ασθενών με στεφανιαία νόσο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777531 214 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσάμη Ελεάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
K.Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Δ.Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάγκες νοσηλευόμενων ασθενών με στεφανιαία νόσο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάγκες νοσηλευόμενων ασθενών με στεφανιαία νόσο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η στεφανιαία νόσος επηρεάζει κάθε πλευρά της ανθρώπινης διάστασης, διότι συνεπάγεται σωματικές, ψυχολογικές, οικογενειακές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που ασκούν αρνητική επίδραση τόσο στην έκβαση της νόσου όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η κατανόηση των επιπτώσεων αυτών έστρεψαν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας προς την εκτίμηση και την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών στην καθημερινή κλινική πράξη.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμήσει τη σημαντικότητα και τον βαθμό εκπλήρωσης των αναγκών των νοσηλευόμενων ασθενών με στεφανιαία νόσο.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 110 ασθενείς με στεφανιαία νόσο που νοσηλεύονταν στο Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2017 . Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με τη συμπλήρωση του τροποποιημένου ερωτηματολογίου της Kristjandottir., που αξιολογεί έξι βασικές ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών. Η στατιστική δοκιμασία t-test, anova και pair t-test εφαρμόστηκε για την ανάλυση των δεδομένων. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο p<0,05.
Αποτελέσματα: Από τους 110 ασθενείς του δείγματος το 67,3% ήταν άνδρες και το .66,4% είχε ηλικία πάνω από 60 χρόνων. Θετικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου είχε το 40,7% του δείγματος και το 53,2% είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο. Συνυπάρχον νόσημα αναφέρθηκε από το 50,9% του δείγματος. Ενημερωμένοι για το πρόβλημα υγείας τους πάρα πολύ καλά ήταν το 48,1%. Η σύγκριση της διαφοράς της μέσης τιμής της σημαντικότητας των αναγκών με τη μέση τιμή του βαθμού εκπλήρωσης αυτών έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές σε όλες τις διαστάσεις των αναγκών. Εμπιστοσύνης στο προσωπικό, p<0,001, Επικοινωνίας, p<0,001, Πληροφόρησης, p<0,001, Υποστήριξης και Καθοδήγησης, p<0,001, Εκπλήρωσης φυσικών και Συναισθηματικών αναγκών, p<0,001, και αναγκών που αφορούν τον ασθενή και την οικογένειά του, p<0,001. Οι πολύ καλά και αρκετά ενημερωμένοι ασθενείς θεωρούν πολύ σημαντική τη διάσταση να εμπιστεύονται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, p=0,007, την επικοινωνία με το προσωπικό, p=0,025, τη διάσταση της πληροφόρησης, p=0,002, και την υποστήριξη και καθοδήγηση, p=0,070.
Συμπέρασμα: Η θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με στεφανιαία νόσο με τη μέθοδο της αναγνώρισης των αναγκών τους επιτρέπει τη βιοψυχοκοινωνική μεθοδολογική προσέγγιση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία. Η σημαντικότητα των αναγκών και ο βαθμός εκπλήρωσής τους εξαρτώνται τόσο από την ίδια τη νόσο, όσο και από άλλους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στεφανιαία νόσος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
175
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsami Eleana-master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.