Pedestrian's behavior with mild Alzheimer Disease or Mild Cognitive Impairment and how could it be predicted by neuropsychological measures

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777534 350 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φαφούτη Όλγα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σωκράτης Γ. Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Πόταγας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ζαλώνης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Pedestrian's behavior with mild Alzheimer Disease or Mild Cognitive Impairment and how could it be predicted by neuropsychological measures
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμπεριφορά ως πεζών ατόμων με νόσο Alzheimer ή Ήπια Νοητική Έκπτωση και η σχέση της με νευροψυχολογικές παραμέτρους
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Να εξεταστεί αν η Νευροψυχολογική αξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί προβλεπτικός παράγοντας της οδικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με ήπια AD (Alzheimer Disease) ή MCI (Mild Cognitive Impairment) καθώς και να διερευνηθεί η οδική συμπεριφορά (ταχύτητα, ικανότητα προσανατολισμού και διάσχισης των διαβάσεων) φυσιολογικών ηλικιωμένων ατόμων και ασθενών με διαγνωσμένη Νόσο Alzheimer ή MCI.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές - οικολογικές συνθήκες με μια διαδρομή ειδικά σχεδιασμένη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έξω από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν. Συμμετείχαν 15 ασθενείς με νόσο Alzheimer, 15 ασθενείς με MCI και 15 φυσιολογικοί ηλικιωμένοι. Στα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται μια λεπτομερής Νευροψυχολογική αξιολόγηση καθώς και παρατήρηση της οδικής συμπεριφοράς με καθορισμό ειδικών παραμέτρων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με την ανάλυση One- Way ANOVA οι τρεις ομάδες διαφέρουν ως προς τον προσανατολισμό και την ταχύτητα αλλά όχι προς την συμπεριφορά διάσχισης διαβάσεων. Ασθενείς με AD φάνηκαν να είναι περισσότερο αποπροσανατολισμένοι και πιο αργοί από τους MCI και τους φυσιολογικούς ηλικιωμένους. Τέλος, δοκιμασίες προσοχής, οπτικοχωρικών και εκτελεστικών λειτουργιών φαίνεται να συσχετίζονται περισσότερο με την ικανότητα διάσχισης διαβάσεων και την ταχύτητα βάδισης παρά με τον προσανατολισμό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Νευροψυχολογικές δοκιμασίες για την προσοχή, τις οπτικοχωρικές και εκτελεστικές ικανότητες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς ως πεζών σε ασθενείς με AD ή MCI και κυρίως για την διάσχιση τους στις διαβάσεις και την ταχύτητα βάδισης τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλικιωμένοι, Πεζοί, Νόσος Alzheimer, Ήπια γνωστική έκπτωση, Νευροψυχολογική αξιολόγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
21
Olga Fafouti Master.pdf (669 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο