Υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Σύγχρονα δεδομένα και αντιλήψεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777605 459 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ράπτη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παυλοπούλου Ιωάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κων/νος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κούκια Ευμορφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Σύγχρονα δεδομένα και αντιλήψεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Σύγχρονα δεδομένα και αντιλήψεις
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η υιοθεσία είναι μια νομική διαδικασία τοποθέτησης ενός παιδιού σε μια νέα οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλλαγή προς τη θεσμοθέτηση υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει σκοπό τη διερεύνηση των αλλαγών στις στάσεις και στη μορφή των νέων οικογενειών.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της παρούσας βιβλιογραφίας, από τον Οκτώβρη έως τον Απρίλιο 2018, στις εξής βάσεις δεδομένων : PubMed, Scopus, Cinahl και Cochrane.
Αποτελέσματα: Ανευρέθηκαν 383 άρθρα από τα οποία τα 103 ήταν σχετικά με το θέμα καθώς αυτά ανταποκρίνονταν στα κριτήρια ένταξης, δηλαδή να αφορούν σε οικογένειες με ομόφυλους γονείς που υιοθετούν μαζί τουλάχιστον ένα παιδί,
118
οικογένειες ομόφυλων γονέων όπου το παιδί που αναθρέφουν μπορεί να έχει βιολογική σχέση με τον ένα γονέα και υιοθετείται από τον δεύτερο, ενώ αφορούσαν και σε μελέτες παρατήρησης και καταγραφής στάσεων απέναντι στην υιοθεσία από αυτά τα ζευγάρια. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας φαίνεται να προέρχεται από την ανάγκη εκπλήρωσης γονικού ρόλου και την επιθυμία παροχής φροντίδας σε ένα παιδί, με θετικές και αρνητικές συνέπειες στη σχέση των γονέων, όπως συμβαίνει και στις ετερόφυλων γονέων οικογένειες. Τα παιδιά φαίνεται να αναπτύσσονται φυσιολογικά, ενώ παρατηρείται αυξανόμενη θετική στάση απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια. Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας μορφής οικογένειας, που φαίνεται να είναι λειτουργική και με θετικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η θεσμοθέτηση, καθώς διευκολύνει την κοινωνική αποδοχή και περιορίζει το στιγματισμό και τον ομοφοβικό εκφοβισμό.
Συμπεράσματα: Στο κέντρο του ενδιαφέροντος παραμένει το συμφέρον του παιδιού, έτσι χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε οικογένειες ομόφυλων γονέων που μεγαλώνουν παιδιά, έρευνες με μεγαλύτερα δείγματα και τυχαιοποίηση. Απαιτείται κοινοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, καθώς και αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον και στις κοινωνικές υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα υιοθεσίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ομόφυλοι γονείς, Γκέι γονείς, Λεσβίες μητέρες, Υιοθεσία, Στάσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171
Αριθμός σελίδων:
132
Rapti Vassiliki Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο