Verbal and visuospatial working memory deficits in left and right hemisphere stroke

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777735 371 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δεσπότη Ακυλλίνα Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Πόταγας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Ομότιμος, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ζαλώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Verbal and visuospatial working memory deficits in left and right hemisphere stroke
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελλείμματα λεκτικής και οπτικοχωρικής ενεργού μνήμης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παραδοσιακή άποψη υποστηρίζει ότι το αριστερό ημισφαίριο είναι κυρίαρχο για την επεξεργασία λεκτικών ερεθισμάτων, ενώ το δεξί ημισφαίριο εμπλέκεται κυρίως στην επεξεργασία οπτικοχωρικών ερεθισμάτων. Παρ 'όλα αυτά, τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα, υποδεικνύουν την ύπαρξη ελλειμμάτων λεκτικής και οπτικοχωρικής ενεργού μνήμης ανεξάρτητα από το ημισφαίριο της βλάβης.
Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς με βλάβες στο αριστερό ημισφαίριο φαίνεται να παρουσιάζουν μεταξύ άλλων, ελλείμματα σε δοκιμασίες τόσο λεκτικής όσο και ο οπτικοχωρικής ενεργού μνήμης. Από την άλλη μεριά, ευρήματα από νευροαπεικονιστικές μελέτες φανερώνουν αφοτερόπλευρη ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια δοκιμασιών λεκτικής και οπτικοχωρικής ενεργού μνήμης.
Μεθοδολογία: Στο πλαίσιο διερεύνησης των παραπάνω, χορηγήθηκαν δοκιμασίες λεκτικής και οπτικοχωρικής ενεργού μνήμης σε τρεις ομάδες: ασθενείς (50) με αριστερή εγκεφαλική βλάβη, ασθενείς (16) με δεξιά εγκεφαλική βλάβη και υγιείες (42) συμμετέχοντες. Χορογήθηκαν οι δοκιμασίες Digit span και Corsi-Block Tapping task για την λεκτική και οπτκοχωρική ενεργό μνήμη αντίστοιχα.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και οι δύο ομάδες ασθενών παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις και στους δύο τύπους δοκιμασιών, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, αν και οι ασθενείς με αριστερές βλάβες παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε έργα λεκτικής ενεργού μνήμης συγκριτικά με τους ασθενείς με δεξιές βλάβες, οι δύο προαναφερθείσες ομάδες δεν διαφέρουν ως προς την επίδοσή τους σε έργα οπτικοχωρικής ενεργού μνήμης.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματά μας, σε συμφωνία με πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι η ενεργός μνήμη τόσο για λεκτικά όσο και για οπτικοχωρικά ερεθίσματα, διαταράσσεται μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από την πλευρά της βλάβης. Τα παραπάνω υποδεικνύουν τη σημαντικότητα και των δύο ημισφαιρίων στην ενεργό μνήμη, ανεξάρτητα από τον τύπο του ερεθίσματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκεφαλικό επεισόδιο αριστερού ημισφαιρίου, Εγκεφαλικό επεισόδιο δεξιού ημισφαιρίου, Ενεργός μνήμη, Λεκτική, Οπτικοχωρική, Digit Span, Corsi Block-tapping task
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
31
Αριθμός σελίδων:
16
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Despoti Akyllina Anna Master.pdf
674 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.