Επίδραση της επιφανειακής επεξεργασίας του υλικού BioHPP (PEEK) και της αποθήκευσης σε υδατικό περιβάλλον στην τελική συγκολλητική του ικανότητα με ρητινώδες υλικό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778152 558 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σπυρόπουλος Διονύσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φωτεινή Καμποσιώρα , Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αλκιβιάδης Ζήσης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Γρηγόρης Πολυζώης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της επιφανειακής επεξεργασίας του υλικού BioHPP (PEEK) και της αποθήκευσης σε υδατικό περιβάλλον στην τελική συγκολλητική του ικανότητα με ρητινώδες υλικό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της επιφανειακής επεξεργασίας του υλικού BioHPP (PEEK) και της αποθήκευσης σε υδατικό περιβάλλον στην τελική συγκολλητική του ικανότητα με ρητινώδες υλικό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το PEEK (πολύ-εθυρ-εθυρ-κετόνη) είναι υψηλότηκτο θερμοπλαστικό πολυμερές υλικό που ανήκει στην οικογένεια των πολυ-αρυλ-εθυρ-κετονών. Οι εξαίρετες μηχανικές του ιδιότητες το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η αεροναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ηλεκτρονική, ενώ πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική. Ωστόσο, η χημική αδράνεια του υλικού και η υδρόφοβη συμπεριφορά του καθιστούν δύσκολη την δημιουργία δεσμού, τόσο σε οστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συγκόλλησης με τους οδοντικούς ιστούς.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να αξιολογηθεί η συγκολλητική ικανότητα του υλικού BioHPP (PEEK) με ρητινώδες υλικό μέσω της μέτρησης αντοχής δεσμού σε δυνάμεις διάτμησης.
Yλικά-Μέθοδοι: Με την βοήθεια συστήματος CAD-CAM κόπηκαν 60 δίσκοι από πλάκες BioHPP (PEEK). Οι δίσκοι εγκιβωτίστηκαν σε κυλίνδρους Plexiglas με την χρήση εποξικής ρητίνης. Στην συνέχεια στιλβώθηκαν (P600 grit), χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (n=20/group) και υποβλήθηκαν στις εξής επιφανειακές επεξεργασίες: (A) Αεροαποτριβή με κόκκους αλουμίνας 110μm (Rocatec Pre) και εφαρμογή συγκολλητικού παράγοντα visio.link (control group) (B) Αεροαποτριβή με σιλανιούχους κόκκους αλουμίνας 30μm (CoJet), εφαρμογή σιλανιούχου παράγοντα Espe Sil και συγκολλητικού παράγοντα Visio-Bond (C) Αεροαποτριβή με σιλανιούχους κόκκους αλουμίνας 30μm (CoJet), εφαρμογή σιλανιούχου ενεργοποιητή-συγκολλητικού παράγοντα Clearfil Ceramic Primer και συγκολλητικού παράγοντα visio.link. Στην επιφάνεια των δοκιμίων κάθε ομάδας συγκολλήθηκε ρητινώδης κονία διπλού πολυμερισμού (combo.lign). Κάθε ομάδα χωρίστηκε εκ νέου σε υποομάδες των 10 δοκιμίων, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε απεσταγμένο νερό 37°C είτε για 3 ημέρες είτε για 150 ημέρες, χωρίς επακόλουθη θερμοκύκλωση. Ακολούθως τα δοκίμια υποβλήθηκαν σε δοκιμασία αντοχής δεσμού σε δυνάμεις διάτμησης.
Αποτελέσματα: Η πειραματική ομάδα (Β) εμφάνισε στατιστικά σημαντική διαφορά με την ομάδα ελέγχου (Α). Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου (Α) και της πειραματικής ομάδας (C), καθώς και μεταξύ των πειραματικών ομάδων (Β) και (C). Οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση στην τελική αντοχή δεσμού.
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή διαφορετικών πρωτοκόλλων επιφανειακής προετοιμασίας του υλικού επηρέασε την τελική αντοχή δεσμού σε στατιστικά σημαντικό βαθμό. Αντίθετα, η αποθήκευση σε υδατικό περιβάλλον δεν είχε καμία επίδραση στην συνολική αντοχή δεσμού. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στην κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επιφανειακή επεξεργασία, Συγκολλητική ικανότητα, Πολυ-εθυρ-εθυρ-κετόνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
75
Διπλωματική Εργασία Τελικό.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο