Άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση τετραλογίας FALLOT

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778487 1363 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-13
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Συργκάνη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση τετραλογίας FALLOT
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση τετραλογίας FALLOT
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η τετραλογία Fallot είναι η συχνότερη κυανωτική καρδιοπάθεια και αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας και έχει μειωθεί χαρακτηριστικά η θνητότητα της, ο κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι αναπόφευκτος.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης άμεσων μετεγχειρητικών επιπλοκών σε παιδιά ηλικίας 0 έως 16 ετών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική διόρθωση Τετραλογίας Fallot καθώς και η βελτίωση της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας διαμέσου της ανάπτυξης νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και δομημένων σχεδίων φροντίδας που αποσκοπούν στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τους.
Υλικό-Μέθοδος: Αναδρομική μελέτη συσχέτισης με δείγμα 100 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανακουφιστική-παρηγορητική επέμβαση ή σε ολική χειρουργική διόρθωση Τετραλογίας Fallot, για το χρονικό διάστημα από 01/01/2008 έως 31/12/2017. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας που έχει δημιουργηθεί από την ερευνητική ομάδα. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS v.20 με επίπεδο σημαντικότητας p=0.05 μέσω πολυπαραγοντικής ανάλυσης με τη χρήση λογιστικής παλινδρόμησης.
Αποτελέσματα: Αναλύθηκαν τα δεδομένα από 100 παιδιά (50 αγόρια, 50 κορίτσια) τα οποία υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση τετραλογίας Fallot με μέση ηλικία 2.81 (±3,85) έτη. Η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 16.5±15.9 ημέρες, ενώ αντίστοιχα η μέση διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ ήταν 7.2±5.5 ημέρες. Η πλειοψηφία των ασθενών (80%) υποβλήθηκε σε ολική διόρθωση τετραλογίας Fallot. Η χειρουργική επέμβαση διήρκησε κατά μέσο όρο όρο 204.3 λεπτά και διεγχειρητικές επιπλοκές εμφανίσθηκαν σε 47 ασθενείς. Η πιο συνηθισμένη διεγχειρητική επιπλοκή ήταν η καρδιακή αρρυθμία (n=28), ακολοθούμενη από την αιμορραγία (n=10) και τις διαταραχές πηκτικότητας (n=3). Μετεγχειρητικά, το 77% του δείγματος είχε σταθερό αιμοδυναμικό προφίλ. Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών χρειάστηκε ινότροπη φαρμακευτική υποστήριξη. Η πιο συνηθισμένη άμεση μετεγχειρητική καρδιακή επιπλοκή ήταν η θρομβοπενία (n=31), ακολοθούμενη από την εμμένουσα υπόταση (n=14) και την μετεγχειρητική αιμορραγία (n=12). Συνολικά το 50% του δείγματος εμφάνισε μετεγχειρητική αρρυθμία. Η πιο συνηθισμένη μορφή μετεγχειρητικής αρρυθμίας ήταν η έκτοπη κομβική ταχυκαρδία (n=15), ακολοθούμενη από τον κομβικό ρυθμό (n=14) και τον πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό (n=10). Η παρουσία μετεγχειρητικών αρρυθμιών ήταν ανεξάρτητη του φύλου των παιδιών, της κλίμακας RACHS, της λήψης ή μηπροπρανολόλης, της ηλικίας, του βάρους τους και του χρόνου εξωσωματικής λειτουργίας. Η μετεγχειρητική αιμορραγία βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη του φύλου, της ηλικίας και του βάρους των παιδιών. Η βαρύτητα της μετεγχειρητικής καρδιακής υποστήριξης σχετίσθηκε θετικά με την μετεγχειρητική αιμορραγία(p-value=0,001) ενώ οι ασθενείς με μετεγχειρητική αιμορραγία έμειναν στη ΜΕΘ για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (pvalue=0,047). Οι ασθενείς με θρομβοπενία είχαν 7,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς (p-value=0,003). Οι ασθενείς με μετεγχειρητική πλευριτική συλλογή είχαν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο εξωσωματικής λειτουργίας (p-value=0,015), διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ (pvalue=<0,001) και διάρκεια διασωλήνωσης (p-value=<0,001) σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς.
Συμπεράσματα. Οι ασθενείς με TOF μετά από επέμβαση εμφανίζουν σημαντικό αριθμό επεμβάσεων και διέρχονται μιας παρατεταμένης περιόδου εντατικής φροντίδας. Η αποτελεσματική εντατική μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών με τετραλογία Fallot συνδέεται με την κατάλληλη εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού και την έγκαιρη αναγνώριση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και την αποτελεσματική διαχείριση τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τετραλογία Fallot, Συγγενής καρδιοπάθεια, Εντατική θεραπεία, Μετεγχειρητικές επιπλοκές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
150
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Syrgani Eleni Master.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.