In vitro και in vivo μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων και κλασμάτων του φυτού Achillea umbellata Sm. της οικογένειας Asteraceae.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778638 389 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοσμητολογία - Δερματοφαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μακρή Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουρουνάκη Αγγελική, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Φαρμακευτική σχολή, ΕΚΠΑ
Σκαλτσά Ελένη, Καθηγήτρια, Φαρμακευτική σχολή, ΕΚΠΑ
Ράλλης Μιχαήλ, Επίκουρος καθηγητής, Φαρμακευτική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro και in vivo μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων και κλασμάτων του φυτού Achillea umbellata Sm. της οικογένειας Asteraceae.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vitro και in vivo μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων και κλασμάτων του φυτού Achillea umbellata Sm. της οικογένειας Asteraceae.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του αιθέριου ελαίου, διαφόρων εκχυλισμάτων, αλλά και κλασμάτων αυτών, του φυτού Achillea umbellata, της οικογένειας Asteraceae. Η αξιολόγηση έλαβε χώρα μέσω in vitro, αλλά και in vivo δοκιμασιών. Τα στάδια αυτής της πειραματικής μελέτης είναι τρία και διακρίνονται στα παρακάτω.
Στο πρώτο πειραματικό στάδιο έγινε παραλαβή του αιθέριου ελαίου του φυτού (ES) και του υδατικού εκχυλίσματός του (W), που απέμεινε ως υπόλειμμα της απόσταξης. Επιπλέον, το φυτό εκχυλίστηκε με μίγμα διαλυτών: κυκλοεξάνιο, μεθανόλη και αιθέρα σε αναλογίες 1:1:1 (άπολο εκχύλισμα CME) και με μεθανόλη και νερό σε αναλογία 5:1 (πολικό εκχύλισμα MW). Από το άπολο εκχύλισμα, μέσω μίας σειράς κλασματώσεων, τελικά απομονώθηκαν τα φλαβονοειδή: α) 5, 7, 3΄ -τριυδροξυ- 3, 6, 4΄-τριμεθοξυ-φλαβόνη (κενταυρεϊδίνη), β) 5, 7 -διυδροξυ- 3, 6, 4΄-τριμεθοξυ-φλαβόνη (σαντίνη) και γ) 5-υδροξυ, 3, 6, 7, 4΄-τετραμεθοξυφλαβόνη.
Στο δεύτερο πειραματικό στάδιο πραγματοποιήθηκαν in vitro δοκιμασίες σε κλάσματα και εκχυλίσματα που ελήφθησαν. Αρχικά, έγινε διερεύνηση της αντιοξειδωτικής τους δράσης χρήσει του αντιδραστηρίου DPPH. Σύμφωνα με αυτή τη δοκιμασία, ιδιαίτερα δραστικό ήταν το εκχύλισμα MWμε IC50 ίση με 20μg/mlκαι τα κλάσματα ACH-G, ACH-H, I’C, I’DB, I’DC, I’DD, HIκαι HJ με IC50 ίση με 21, 17, 18, 10, 8, 7, 17 και 10 μg/ml, αντίστοιχα. Εν συνεχεία προσδιορίστηκε το ολικό φαινολικό περιεχόμενό τους με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu. Από αυτήν προέκυψε ότι πλουσιότερο φαινολικό περιεχόμενο εμφανίζουν το εκχύλισμα MW (0.116GAE) και τα κλάσματα ACH-H (0.126GAE), I’C (0.144GAE), HI (0.214GAE) και HJ (0.241GAE).
Στο τρίτο και τελευταίο πειραματικό στάδιο διεξήχθησαν τρία διαφορετικά in vivo πειράματα για τη μελέτη της αντιοξειδωτικής, αντιυπερλιπιδαιμικής και αντιφλεγμονώδους δράσης των εκχυλισμάτων και των κλασμάτων που επέδειξαν καλή αντιοξειδωτική δράση στις in vitro δοκιμασίες. Αρχικά, διερευνήθηκε η αντιφλεγμονώδης δράση των εκχυλισμάτων W και MW και των κλασμάτων ACH-D, ACH-F και ACH-H, κατόπιν πρόκλησης οιδήματος άκρου ποδός μυός με καραγενίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη δοκιμασία όλα τα εκχυλίσματα/κλάσματα που επιλέχθηκαν να δοκιμαστούν, εμφάνισαν καλή έως πολύ καλή δράση. Στη συνέχεια μελετήθηκε η αντιυπεριλιπιδαιμική και αντιοξειδωτική δράση των MW, ACH-F καιACH-H κατόπιν πρόκλησης οξείας υπερλιπιδαιμίας και οξειδωτικού στρες με τυλοξαπόλη. Το εκχύλισμα MW και το κλάσμα ACH-F επέδειξαν καλή αντιοξειδωτική δράση, ενώ το κλάσμα ACH-F εμφάνισε την καλύτερη δυνατότητα μείωσης χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του πλάσματος. Τέλος, μελετήθηκε η προστατευτική/θεραπευτική δράση υδατικής γέλης με το εκχύλισμα MW σε in vivo πείραμα όπου προκλήθηκε φλεγμονή στο δέρμα με UV ακτινοβόληση. Από αυτή τη δοκιμασία προέκυψαν ενθαρρυντικά για τη δράση του εκχυλίσματος αποτελέσματα, αφού φαίνεται ότι αύξησε το βαθμό ενυδάτωσης και την ελαστικότητα του δέρματος των μυών που το έλαβαν ως αγωγή, μείωσε τη διαδερμική άδηλη απώλεια νερού (TEWL), όπως επίσης και το πάχος της επιδερμίδας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, δράση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
132
Αριθμός σελίδων:
144
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο