Η σχέση της υιοθέτησης του μητρικού θηλασμού με το κόστος των υπηρεσιών υγείας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778690 358 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μακέδου Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπενέτου Βασιλική, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τούντας Γιάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μαρία Καντζανού, Επίκ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σχέση της υιοθέτησης του μητρικού θηλασμού με το κόστος των υπηρεσιών υγείας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σχέση της υιοθέτησης του μητρικού θηλασμού με το κόστος των υπηρεσιών υγείας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους και του μικρού παιδιού που του εξασφαλίζει ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Ο μητρικός θηλασμός έχει σχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τόσο του βρέφους, όσο και της μητέρας, τα οποία κατ΄ επέκταση θα πρέπει να ωφελούν και το σύστημα υγείας, καθώς μειώνεται η ανάγκη για ιατρική φροντίδα, φαρμακευτικές δαπάνες και νοσοκομειακή περίθαλψη. Επιπλέον, μειώνονται οι ανισότητες στον τομέα της υγείας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εκτιμήσει τη σχέση ανάμεσα στο μητρικό θηλασμό και στο κόστος των υπηρεσιών υγείας μέσω της ανασκόπησης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Υλικό- Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με αναζήτηση μελετών στη βάση δεδομένων Medline (Pubmed). Η αναζήτηση έγινε για την τελευταία 30ετία (1988- Μάιος 2018) ενώ οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα. Συνολικά συμπεριλήφθησαν 14 ερευνητικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν έως τα τέλη Ιουλίου 2017.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαθέσιμων μελετών ανά τον κόσμο, ο μη θηλασμός ή η μη βέλτιστη διάρκεια του (<6 μήνες) σχετίζεται με αυξημένο αριθμό δαπανών που απορρέουν από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα των παιδιών και των μητέρων τους, δαπάνες που στη συνέχεια επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα υγείας.
Συμπέρασμα: Ένα σημαντικό όφελος του μητρικού θηλασμού φαίνεται να είναι πέραν όλων των άλλων και η εξοικονόμηση χρημάτων και κονδυλίων για το σύστημα υπηρεσιών υγείας. Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μητέρας και βρέφους και χρειάζεται υποστήριξη και προαγωγή από την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, μέσω διαρκούς και έγκυρης ενημέρωσης για τα σημαντικά οφέλη που επιφέρει. Η προστασία, η προώθηση και η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού πρέπει να αποτελεί μια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και να μην σταματούν οι προσπάθειες για να εδραιωθεί η θέση που του αρμόζει στην κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θηλασμός, Ανθρώπινο γάλα, Συστήματα υγείας, Κόστος, Δημόσια υγεία, Βάρος της νόσου, Οικονομικά οφέλη, Σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
56
Makedou Foteini-master.pdf (962 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο