Δίγλωσσοι μαθητές: Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778976 449 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπαλατσούκας Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρήστος Παρθένης, Επίκουρος Καθηγητής στην
κατεύθυνση Παιδαγωγικής του Τµήµατος ΦΠΨ του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Μιχάλης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής στην
κατεύθυνση Παιδαγωγικής του Τµήµατος ΦΠΨ του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Γιώργος Φραγκούλης, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δίγλωσσοι μαθητές: Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δίγλωσσοι μαθητές: Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης.
Περίληψη:
Το παρόν πόνημα αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην ελληνική γλώσσα οι δίγλωσσοι μαθητές που διαμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πιθανά οφέλη της διγλωσσίας υπό τις κατάλληλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές συνθήκες. Μελετά τα γλωσσικά αδιέξοδα, όσον αφορά στην ελληνική γλώσσα, στα οποία περιέρχονται οι δίγλωσσοι μαθητές εν έτει 2018. Ερευνάται το επίπεδο της δίγλωσσης εκπαίδευσης, το επίπεδο της ελληνομάθειας των παιδιών, η αξιολόγηση και οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών στα δίγλωσσα παιδιά. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρατίθεται το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από την διαπολιτισμικότητα και την διαπολιτισμική εκπαίδευση. Το δεύτερο και το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύονται τον ορισμό, τα είδη και τα θεωρητικά μοντέλα της διγλωσσίας και πώς αυτή μπορεί να ωφελήσει τους δίγλωσσους μαθητές υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Στο τέταρτο κεφάλαιο δίδονται τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και στο πέμπτο γίνεται ανάλυση των στοιχείων της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε κάποιο Γυμνάσιο στη Δυτική Αττική με τη μορφή δομημένων συνεντεύξεων σε 62 μαθητές και ημιδομημένων συνεντεύξεων σε 9 εκπαιδευτικούς. Στο έκτο κεφάλαιο απαντάται η βιβλιογραφία και στο 7ο βρίσκονται τα παραρτήματα.
Όσον αφορά στην έρευνα, τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η πλειοψηφία των δίγλωσσων μαθητών του σχολείου, το 82%, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς με διαφορετική υπηκοότητα, ενώ μόλις το 18% έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδας. Όλοι οι δίγλωσσοι μαθητές που γεννήθηκαν στην Ελλάδα θεωρούν ότι έχουν τουλάχιστον ένα αρκετά καλό επίπεδο ελληνικών σε σχέση με τους συμμαθητές τους στην τάξη, ενώ αντιθέτως κανείς από τους μαθητές που δε γεννήθηκαν στην Ελλάδα δε θεωρεί ότι έχει ένα υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών το επίπεδο της ελληνομάθειας των δίγλωσσων μαθητών, ανεξαρτήτως τόπου γεννήσεως, είναι υψηλό μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς στη χρήση γραπτού, ακαδημαϊκού λόγου, κατανόησης και αντίληψής είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ανάμεσα στους δίγλωσσους μαθητές υπάρχουν μόνο μερικές εξαιρέσεις.
Μετά την παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποιούνται προτάσεις για την περαιτέρω έρευνα των αιτιών που οδηγούν στη γλωσσική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι δίγλωσσοι μαθητές στην σχολική τους καθημερινότητα και αν ή πώς αυτή επηρεάζει ή τους εμποδίζει στην μετέπειτα ένταξή τους στην κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διαπολιτισμικότητα, διαπολιτισμική εκπαίδευση, μητρική γλώσσα, κυρίαρχη γλώσσα, διγλωσσία, δίγλωσση εκπαίδευση, σχολικό περιβάλλον, οφέλη της διγλωσσίας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
130
Κύριος+Παρθένης,+Κύριος+Μιχάλης,+Κύριος+Φραγκούλης.++Τελική+διπλωματική+εργασία.+Μπαλατσούκας+Αλέξανδρος..pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο