Μοριακοί μηχανισμοί στην επούλωση του διαβητικού ποδιού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2784453 377 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-13
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αγγελάκη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, Ε.Κ.Π.Α.
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, Ε.Κ.Π.Α.
Κόκκινος Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μοριακοί μηχανισμοί στην επούλωση του διαβητικού ποδιού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μοριακοί μηχανισμοί στην επούλωση του διαβητικού ποδιού
Περίληψη:
Το διαβητικό πόδι αντιπροσωπεύει μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Ο κίνδυνος για ακρωτηριασμό του κάτω άκρου αυξάνεται δραματικά όταν υπάρχει διαβητικό έλκος. Ο ακρωτηριασμός του κάτω άκρου αλλά και τα διαβητικά έλκη συνδέονται με αυξημένη θνητότητα και αυξημένο κόστος θεραπείας/νοσηλείας. Η κατανόηση της μοριακής βάσης αυτής της νόσου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθολογική θεραπεία.
Τα διαβητικά έλκη χαρακτηρίζονται από αδυναμία οργάνωσης μιας φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης, παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φάση της φλεγμονής.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην καθυστερημένη επούλωση του διαβητικού έλκους. Αυτοί περιλαμβάνουν διαταραχή στη λειτουργία ή στην παραγωγή των αυξητικών παραγόντων/κυτοκινών, μειωμένη αγγειογένεση/αγγειοποίηση, διαταραχή στις βασικές κυτταρικές λειτουργίες των μακροφάγων, κερατινοκυττάρων, ινοβλαστών, ουδετεροφίλων, αιμοπεταλίων, ενδοθηλιακών κυττάρων, διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ της συσσώρευσης των συστατικών της ECM και της αποδόμησής της από MMPS, επιγενετικές αλλαγές, επιρρέπεια στις λοιμώξεις, συσσώρευση κολλαγόνου, και μειωμένη παραγωγή κοκκιώδους ιστού. Στη παθολογική επούλωση των διαβητικών ελκών επίσης συμβάλουν η περιφερική αγγειοπάθεια, η περιφερική νευροπάθεια, οι διαταραχές των νευροπεπτιδίων, η υπεργλυκαιμία, η αύξηση του οξειδωτικού στρες και των ελεύθερων ριζών, η δημιουργία των προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) και η υποξία.
Οι μοριακοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην επούλωση των DFUs απαιτούν περισσότερη έρευνα και κατανόηση καθώς μπορούν να αποτελέσουν στόχους για τη θεραπεία των ελκών.
Η αποτελεσματική θεραπεία είναι απαραίτητη για να επιταχυνθεί η επούλωση, να μειωθεί το κόστος θεραπείας, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των διαβητικών, να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί και φυσικά η θνητότητα.
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να αναλύσει το μοριακό υπόβαθρο της παθολογικής επούλωσης των διαβητικών ελκών σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία και να αναδείξει την ανάγκη για νέες μελλοντικές θεραπείες που θα στοχεύουν σε αυτές τις μοριακές και κυτταρικές διαταραχές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαβητικό πόδι, Επούλωση, Μηχανισμοί, Μοριακοί, Έλκος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
237
Αριθμός σελίδων:
148
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.