Ογκομετρία φαιάς και λευκής ουσίας: Η επίδραση της γήρανσης σε υγιή πληθυσμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2790729 237 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπρούμπουλης Γιώργος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευσταθόπουλος Ευστάθιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Καραΐσκος Παντελής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σεϊμένης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ογκομετρία φαιάς και λευκής ουσίας: Η επίδραση της γήρανσης σε υγιή πληθυσμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ογκομετρία φαιάς και λευκής ουσίας: Η επίδραση της γήρανσης σε υγιή πληθυσμό
Περίληψη:
Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης οι γνωστικές λειτουργίες (όπως η μνήμη, η προσοχή, η αντίληψη κτλ.) φθίνουν με μη γραμμικό τρόπο. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι δομές του εγκεφάλου θα μεταβάλλονται με αντίστοιχο τρόπο. Οπότε, ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι η κατανόηση της επίδρασης της ηλικίας στην φαιά ουσία και στην λευκή ουσία. Η κατανόηση του φαινομένου αυτού μπορεί να συνεισφέρει και στην πρόληψη διαφόρων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως το αλτζχάιμερ, η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή κ.α. Αυτό είναι εφικτό καθώς διάφορες δομές του εγκεφάλου (ιππόκαμπος, αμυγδαλή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες εμφάνισης των αντίστοιχων νοσημάτων.
Στην εργασία αυτή μελετήθηκαν γραμμικές και μη γραμμικές μεταβολές του όγκου της φαιάς και της λευκής ουσίας με την ηλικία. Υπήρχαν δομές όπου ο όγκος τους παρουσίαζε γραμμική μεταβολή, καθώς και μεταβολή με το τετράγωνο και τον κύβο της ηλικίας. Πολυωνυμική εξάρτηση μεγαλύτερου βαθμού δεν παρουσιάστηκε στα αποτελέσματα μας. Η μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας με την αύξηση της ηλικίας, είναι κάτι που αναμέναμε καθώς οι γνωστικές λειτουργίες μειώνονται κατά την γήρανση ενός ατόμου. Αναφορικά με τη λευκή ουσία, παρατηρήθηκαν τόσο περιοχές αύξησης όσο και μείωσης όγκου με την αύξηση της ηλικίας.
Επίσης, σημαντικό αποτέλεσμα είναι η διαφορετική επίδραση της ηλικίας μεταξύ αντρών και γυναικών. Είναι γνωστό ότι διάφορες δομές είναι μεγαλύτερες, σαν απόλυτος όγκος, στους άντρες απ΄ότι στις γυναίκες, όμως, ο ποσοστιαίος όγκος (όγκος δομής προς το συνολικό ενδοκρανιακό όγκο) κάθε δομής δεν παρουσιάζει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Στην μελέτη αυτών, παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην γήρανση δομών μεταξύ αντρών και γυναικών, που σημαίνει πως σε αντίστοιχες μελέτες το φύλλο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ογκομετρία, Φαιά-Λευκή Ουσία, Γήρανση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
52
Broumpoulis Giorgos Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο