Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης και δράσεις που υλοποιούν οι δήμοι στο Νομό Αττικής για την εξάλειψη της φτώχειας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800025 244 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ανδρεάκενα 'Αννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καραβοκυρός Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κοντός Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης και δράσεις που υλοποιούν οι δήμοι στο Νομό Αττικής για την εξάλειψη της φτώχειας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης και δράσεις που υλοποιούν οι δήμοι στο Νομό Αττικής για την εξάλειψη της φτώχειας
Περίληψη:
Το παρόν πτυχιακό πόνημα πραγματεύεται, υπό την σκοπιά της κριτικής κοινωνιολογικής και βιβλιογραφικής προσέγγισης, την μελέτη της οικονομικής κρίσης που χαρακτηρίζει την ελληνική επικράτεια από το 2008 καθώς και τις επιπτώσεις που η ίδια φαίνεται να έχει στο κοινωνικό σύνολο συμβάλλοντας ενεργά στην αύξηση των ποσοστών της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, στα αρχικά στάδια , και αφού έχουν παρατεθεί οι απαραίτητοι προς κατανόηση εννοιολογικοί ορισμοί, ακολουθεί μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο χρονικό της οικονομικής κρίσης , αναλύεται το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης και οι συνέπειες της στην ελληνική οικονομία και εν συνεχεία γίνεται μελέτη των δράσεων κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης στον μεγαλύτερο νομό του Ελληνικού κράτους, τον νομό Αττικής με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας και παρατίθεται μια σειρά των συμβάσεων που ακολουθήθηκαν για την καταπολέμηση της. Συγγράφηκε κατά ανάγκη ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια εκπόνησης της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
Συγκροτείται σε σώμα τριών κεφαλαίων, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι στόχοι συγγραφής της. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο , το οποίο αποτελεί και το θεωρητικό –βιβλιογραφικό μέρος της εργασίας και συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος αυτού γίνεται μια γενική αναφορά στην οικονομική κρίση , δίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της σε παραλληλία με μία ιστορική ανασκόπηση και στην επίδραση που η ύπαρξη της άσκησε στην ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδο- οικονομικό επίπεδο και κοινωνικό. Εν συνεχεία στο δεύτερο μέρος του πρώτου κεφαλαίου γίνεται μελέτη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετώνται οι δράσεις που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια με προγράμματα αντιμετώπισης της , οι οποίες πρέπει να αποτελούν βασική υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρατίθενται τα συμπεράσματα στα οποία εύλογα καταλήγει κάποιος ο οποίος έχει διαβάσει προσεκτικά τα δεδομένα της παρούσης καθώς και οι προτάσεις για την βελτίωση της αποδοτικότητας και λειτουργικότητας των δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού λόγω της οικονομικής κρίσης και τέλος ακολουθεί η βιβλιογραφία στην οποία στηρίχθηκε η παρούσα μελέτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κρίση, Επίπτωση, Φτώχεια, Προγράμματα, Ανεργία, Άστεγοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
31
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ANDREAKENA ANNA MASTER.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.