Η διερεύνηση της εγγραματοσύνης των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων και των νέων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800060 658 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πετρακόγιαννη Δάφνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Φωτεινή Πολυχρόνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Γιάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διερεύνηση της εγγραματοσύνης των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων και των νέων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διερεύνηση της εγγραματοσύνης των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων και των νέων
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της εγγραμματοσύνης των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων και νέων. Συγκεκριμένα μέσα από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών διερευνήθηκαν οι εξής έννοιες: οι γνώσεις, οι αντιλήψεις, οι στάσεις και οι πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών , για ζητήματα που αφορούν τους έφηβους και μεγαλύτερους μαθητές (14-24 ετών) που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπροσθέτως διερευνήθηκε η έννοια της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης της τάξης.
Μέθοδος: 141 εκπαιδευτικοί Επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) συμπλήρωσαν τέσσερα ερωτηματολόγια και 7 συμπληρωματικές ερωτήσεις κλειστού τύπου . Το πρώτο ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε με σκοπό την μέτρηση της γνώσης και της ανάγκης για βελτίωση των καθηγητών σχετικά με την επίδραση του άγχους και της κατάθλιψης στην μάθηση (Knowledge and need for development measure), το δεύτερο με σκοπό την διερεύνηση των στάσεων των καθηγητών σχετικά με την συμπεριληπτική εκπαίδευση των μαθητών με άγχος/κατάθλιψη (Multidimensional Attitudes towards Inclusive Education Scale - MATIES), το τρίτο με σκοπό την μέτρηση της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών στη διαχείριση της τάξης (Teachers’ Sense of Efficacy Scale - TSES) και το τέταρτο με σκοπό τη διερεύνηση των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών σχετικά με την συμμετοχή τους στην αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των μαθητών και την συνακόλουθη παραπομπή στους ειδικούς ψυχικής υγείας, (Τeachers’ Βeliefs about Mental Health Issues). Το τελευταίο ερωτηματολόγιο, είχε επιπλέον ως σκοπό την συσχέτιση 4 ανεξάρτητων μεταβλητών με την εξαρτημένη μεταβλητή της μελλοντικής πρόθεσης. Οι ανεξάρτητες μεταβλητές ήταν οι εξής: 1) η παρελθούσα συμπεριφορά σχετικά με τη διάγνωση και την αναφορά, 2) οι πεποιθήσεις/στάσεις απέναντι στη διάγνωση και αναφορά , 3) οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση και την παραπομπή ως μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά και 4) οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αυτοαποτελεσματικότητά τους και/ή την ικανότητά τους να πραγματοποιήσουν επιτυχώς αξιολόγηση και παραπομπή ενός μαθητή με θέματα ψυχικής υγείας
Αποτελέσματα: Στα αποτελέσματα του πρώτου ερωτηματολογίου (Knowledge and need for development measure) φάνηκε ότι οι καθηγητές αποδέχονται την ανάγκη βελτίωσης της ικανότητάς τους να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν τους μαθητές με κατάθλιψη και άγχος. Στα αποτελέσματα του δεύτερου ερωτηματολόγιου, οι καθηγητές ήταν υπέρ της ένταξης των μαθητών με προβλήματα ψυχικής υγείας (άγχος και/ ή κατάθλιψη) στα γενικά σχολεία. Στα αποτελέσματα του τρίτου ερωτηματολογίου οι καθηγητές αναφέρουν υψηλή επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας σχετικά με ικανότητα τους ως προς την κινητοποίηση των μαθητών, τις εκπαιδευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούν και τη διαχείριση της τάξης. Τέλος στα αποτελέσματα του τέταρτου ερωτηματολογίου, φάνηκε ότι οι καθηγητές είναι υπέρ της συμμετοχής τους στη διαδικασία της διάγνωσης και αναφοράς των μαθητών τους με προβλήματα ψυχικής υγείας, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της διδασκαλίας. Επίσης, στο ίδιο ερωτηματολόγιο διαφαίνεται ότι οι προβλεπτές της μελλοντικής πρόθεσης για διάγνωση και αναφορά των μαθητών με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η παρελθούσα συμπεριφορά, και οι πεποιθήσεις/στάσεις απέναντι στη διάγνωση και αναφορά. Τέλος, στη συσχέτιση του ερωτηματολογίου της αυτοαποτελεσματικότητας με τα άλλα ερωτηματολόγια φάνηκε ότι η συσχέτιση ήταν θετική με, σχεδόν, όλους τους παράγοντες των άλλων ερωτηματολογίων.
Συμπεράσματα: Μέσα από την παρούσα έρευνα, προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με τις γνώσεις των καθηγητών για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των μαθητών τους, τις στάσεις τους απέναντι στην ένταξη των μαθητών με προβλήματα ψυχικής υγείας, την συμμέτοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται μέσα από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Μέσα από την θετική συσχέτιση του ερωτηματολογίου της αυτοαποτελεσματικότητας με τους παράγοντες των άλλων ερωτηματολογίων αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω έρευνας, καθώς και η εφαρμογή παρεμβάσεων με σκοπό την ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας, καθώς αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι η αυτοαποτελεσματικότητα είναι μια σημαντική κινητήριος δύναμη, η οποία επηρεάζει τόσο τις απαντήσεις των δασκάλων όσο και τις συμπεριφορές τους. Τέλος η παρούσα έρευνα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην δημιουργία και εφαρμογή παρεμβάσεων με σκοπό την ενίσχυση και βελτίωση της εγγραματοσύνης των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας των νέων μαθητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγγραματοσύνη σε θέματα ψυχικής υγείας, Εκπαιδευτικοί, Νέοι, Άγχος, Κατάθλιψη, Οικολογικό μοντέλο, Γνώσεις, Στάσεις, Αντιλήψεις, Πεποιθήσεις, Συμπεριληπτική εκπαίδευση, Αυτοαποτελεσματικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
134
Petrakogianni Dafni Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο