Κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά μαθητών και επίπεδο θορύβου σε δημόσια σχολεία ευπαθών περιοχών της Αττικής

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2800240 485 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καπετανάκη Σεβαστή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Καντζανού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Λινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γιωτάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά μαθητών και επίπεδο θορύβου σε δημόσια σχολεία ευπαθών περιοχών της Αττικής
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά μαθητών και επίπεδο θορύβου σε δημόσια σχολεία ευπαθών περιοχών της Αττικής
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διατριβής, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των συνθηκών θορύβου, που επικρατούν σε σχολεία κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών, του νομού Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις εξωτερικού και εσωτερικού επιπέδου θορύβου σε 12 δημοτικά σχολεία, από διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου φοιτούν μαθητές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού προφίλ, που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας. Αναλυτικά, το επίπεδο θορύβου καταγράφηκε σε 91 αίθουσες διδασκαλίας, 12 προαύλια, καθώς και σε 9 σημεία εξωτερικά των σχολικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, μέσω ερωτηματολογίων, που απευθύνονταν στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καταγράφηκαν χαρακτηριστικά των σχολείων, που πιθανά σχετίζονται με το επίπεδο θορύβου, καθώς και απόψεις για τις πηγές και τις επιπτώσεις του θορύβου στην εκπαιδευτική διαδικασία και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Όλες οι μετρήσεις, τόσο του επιπέδου θορύβου υποβάθρου άδειας αίθουσας (ΕΘΥΑΑ) όσο και του επιπέδου θορύβου, που καταγράφηκε στα προαύλια, ήταν υψηλότερες από τις μέγιστες προτεινόμενες τιμές με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Παράλληλα, τα επίπεδα θορύβου που καταγράφηκαν εξωτερικά των σχολικών κτιρίων, ήταν από τα πιο ψηλά που έχουν καταγραφεί σε παρόμοιες μελέτες, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα σχολεία αυτά είναι εκτεθειμένα σε υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικού θορύβου. Επιπρόσθετα, η ανάλυση των δεδομένων, που συλλέχθηκαν μέσω των ερωτηματολογίων, αποκαλύπτει σημαντικούς κινδύνους που αποδίδονται στην έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου, και αποτελούν απειλή για την ψυχοκοινωνική και σωματική υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και για την εκπαιδευτική διαδικασία και μάθηση. Το κατά προσέγγιση μέσο κόστος για την ακουστική αναβάθμιση των αιθουσών, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών παρεμβάσεων, της εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού / κλιματισμού και της αντικατάστασης των παραθύρων είναι το 10% του κόστους κατασκευής ενός νέου σχολείου ή περίπου 100 € ανά τετραγωνικό μέτρο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επίπεδο θορύβου, Σχολεία, Αίθουσες διδασκαλίας, Εκτίμηση κινδύνου, Εκπαίδευση, Μάθηση, Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, Ψυχοκοινωνική και σωματική υγεία, Περιβαλλοντική και επαγγελματική υγεία, Οικονομικά της υγείας, Κόστος ακουστικής αναβάθμισης αιθουσών διδασκαλίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
191
Sevasti Kapetanaki-Phd Thesis.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο