Κλιματική αλλαγή και επιδημίες στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800826 423 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αργυρίου Μελπομένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλιματική αλλαγή και επιδημίες στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κλιματική αλλαγή και επιδημίες στην Ελλάδα
Περίληψη:
Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι ηπειρωτικοί παγετώνες και οι παγετώνες της Ανταρκτικής λιώνουν και η μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου της ατμόσφαιρας, σαν αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω του νερού, αλλά και ό ρόλος που παίζουν σε αυτό τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμμένα οι πλημμύρες. Η αύξηση της συχνότητας τους ενδέχεται να αυξήσει και τους κινδύνους από τις ασθένειες αυτές.
Είναι πια γνωστό ότι, η κλιματική αλλαγή, μαζί με άλλους παράγοντες, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες) αλλά και να βοηθήσει στην διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για την υγεία, θα είναι σημαντικοί και θα ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Ακόμα, είναι εμφανές πλέον ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε ασθένειες από τη μόλυνση και ρύπανση του άμεσου περιβάλλοντος, όπως διάρροιες, υποσιτισμός, άσθμα και αλλεργικές παθήσεις. Παράλληλα, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα (π.χ. κουνούπια), δεδομένου ότι τα έντομα αυτά εξαπλώνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη αλλά και ύψη.
Για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων απαραίτητη είναι η συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με τους κατοίκους και θα πρέπει να γίνει σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός. Για την αντιμετώπιση των ιών θα πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση των κατοίκων από τους αρμόδιους φορείς για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να παρθούν. Ακόμα, θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από την πολιτική ηγεσία της με συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των κινδύνων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματική αλλαγή, Ακραία καιρικά φαινόμενα, Αύξηση θερμοκρασίας, Πλημμύρες, Ασθένειες, Επιδημίες,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
55
Argyriou Melpomeni-master.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο