Η χρήση των μοριακών τεχνικών στην πρόγνωση των κακοηθών νεοπλασμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800907 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο: Σύγχρονη Κλινικοπαθολογοανατομική Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-08
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κυριάκου Μελίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Επικ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση των μοριακών τεχνικών στην πρόγνωση των κακοηθών νεοπλασμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση των μοριακών τεχνικών στην πρόγνωση των κακοηθών νεοπλασμάτων
Περίληψη:
Τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε μια «έκρηξη» πληροφοριών σχετικά με την μοριακή βιολογία του καρκίνου. Μια πρόκληση στην ογκολογία είναι η μετάφραση αυτών των πληροφοριών σε προόδους φροντίδας των ασθενών. Ενώ υπάρχουν καλά διαμορφωμένες διαδρομές για τη μετάφραση των νέων μοριακών πληροφοριών στη φαρμακευτική θεραπεία, οι διαδρομές για τη μετάφραση των νέων πληροφοριών σε ευαίσθητες και ειδικές διαγνωστικές, προγνωστικές και προβλεπτικές δοκιμές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ομοίως, η επιστήμη της χρήσης μοριακών προφίλ του όγκου για την επιλογή των συμμετεχόντων ή για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας για μεμονωμένους ασθενείς ευρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία.
Οι νέες γονιδιωματικές και πρωτεϊνωματικές τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε σημαντικές θεραπευτικές προόδους στην ογκολογία και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων. Η ανακάλυψη των μοριακών προγνωστικών δεικτών για την ταξινόμηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου ενός μεμονωμένου ασθενή και των προβλεπτικών δεικτών για την ταξινόμηση της απόκρισης του ασθενούς σε συγκεκριμένες επιλογές θεραπείας χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν την επιλογή της θεραπείας και να προσδιορίσουν τους στόχους για την ανάπτυξη νέων μοριακά στοχευμένων θεραπειών.
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία συνοψίζει τις τρέχουσες τεχνολογίες για την πρόβλεψη της ανταπόκρισης της θεραπείας και της πρόγνωσης στην ιατρική του καρκίνου. Επίσης, επισημάνει τη δυνητική σημασία των μεθόδων που μπορούν να ενσωματώσουν μοριακές, ιστοπαθολογικές και κλινικές πληροφορίες σε μια συνεργιστική κατανόηση της εξέλιξης του όγκου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υποδοχέας του Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα, Ιός Ηπατίτιδας Β, Ανοσοϊστοχημεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
169
Αριθμός σελίδων:
113
KYRIAKOY MELINA MASTER.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο