Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για μαθητές Ρομά και πώς μπορούν να αλλάξουν μέσω επαγγελματικής ανάπτυξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2808004 327 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γεωργίου Κωνσταντία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρθένης Χρήστος,Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής,ΦΠΨ, ΕΚΠΑ
Μηλίγκου Ευανθία-Έλλη,Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια,ΦΠΨ,ΕΚΠΑ
Παπαπέτρου Σάββας,Διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για μαθητές Ρομά και πώς μπορούν να αλλάξουν μέσω επαγγελματικής ανάπτυξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για μαθητές Ρομά και πώς μπορούν να αλλάξουν μέσω επαγγελματικής ανάπτυξης
Περίληψη:
Οι Ρομά αποτελούν ευρωπαϊκή μειονότητα με ιδιαίτερη φιλοσοφία, παραδόσεις και τρόπο ζωής. Τα μέλη της έχουν υιοθετήσει τον νομαδικό τρόπο ζωής που διαφοροποιείται σε πολλά σημεία από τον κυρίαρχο, με αποτέλεσμα οι Ρομά να παραμένουν ευάλωτοι σε θέματα ρατσισμού και προκατάληψης. Τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο οι διακρίσεις εναντίον των Ρομά κα η αναπαραγωγή στερεοτύπων και προκαταλήψεων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που συνδέεται με την «παγιωμένη» κοινωνική ταυτότητά τους. Σημαντικός παράγοντας αντιμετώπισης είναι η εκπαίδευση, στο ευρύτερο πλαίσιο της διαπολιτισμικής αγωγής με προγράμματα ένταξης των παιδιών Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θεσμικοί φορείς της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι οι εκπαιδευτικοί, ως άμεσα εμπλεκόμενοι που οφείλουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ώστε να καλλιεργήσουν την δυνατότητα απεγκλωβισμού από στερεότυπα και προκαταλήψεις που καθορίζουν την παιδαγωγική και εκπαιδευτική στάση τους.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διαφωτιστεί αν η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών τροποποιεί πραγματικά τις από καιρού δομημένες αντιλήψεις τους, σε ποιο βαθμό και αν αποδίδει εν τέλει.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η ποιοτική έρευνα κρίθηκε ως κατάλληλη μεθοδολογική προσέγγιση με την χρήση οδηγού συνέντευξης. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 5 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Γέρακα, τη Διευθύντρια της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, 2 εκπαιδευτικούς ειδικότητας και τη Σχολική Σύμβουλο. Το ποσοστό φοίτησης των Ρομά μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο, όπου θα λάβει χώρα η διεξαγωγή της μελέτης περίπτωσης, αγγίζει το ποσοστό του 15%. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2018 σε Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Γέρακα. Στην συνέχεια, οι συνεντεύξεις απομαγνητοφωνήθηκαν και δακτυλογραφήθηκαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να επεξεργαστούν και να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα στην παρούσα έρευνα.
Από την έρευνα φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε μικτές τάξεις. Στόχος τους είναι να καταστήσουν όλους τους μαθητές εκπαιδευτικά αποτελεσματικούς με την αντιμετώπιση εκπαιδευτικών προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί θεώρησαν απαραίτητη την επιμόρφωση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, με σύνδεση θεωρίας και πράξης. Υπάρχουν δυσκολίες εφαρμογής και εμπόδια γλωσσικά, πολιτισμικά και συμπεριφοράς όμως η ομαλή και τακτική φοίτηση μπορεί να επιφέρει οφέλη στην ένταξη των παιδιών. Είναι όμως απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από το Υπουργείο με θεσμοθετημένα προγράμματα.
Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει εκπαιδευτική εξέλιξη των μαθητών Ρομά. Για να ενταχθούν αποτελεσματικά στο σχολικό περιβάλλον, καθοριστικός παράγοντας είναι η σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπισή τους από τον διευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και τους υπόλοιπους μαθητές. Παράλληλα, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν «καλές πρακτικές» που θα διευκολύνουν το εκπαιδευτικό τους έργο και θα εξομαλύνουν τα όποια στερεότυπα υπάρχουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομά, επαγγελματική ανάπτυξη, διαπολιτισμική εκπαίδευση, στάσεις, στερεότυπα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
127
Αριθμός σελίδων:
125
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ -ΤΕΛΙΚΗ -ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ 2.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.