Προσδιορισμός ατμοσφαιρικών ρύπων σε βιολογικά υγρά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2810685 278 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κατσέλη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπακέας Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσδιορισμός ατμοσφαιρικών ρύπων σε βιολογικά υγρά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσδιορισμός ατμοσφαιρικών ρύπων σε βιολογικά υγρά
Περίληψη:
Στην παρούσα ερευνητική εργασία διπλώματος ειδίκευσης έγινε ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού των Υδρόξυ Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων σε ορό αίματος με χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με φασματογράφο μαζών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μελέτη πιθανής συσχέτισης των επιπέδων των Υδρόξυ Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων στο αίμα ασθενών με λευχαιμία, με ορισμένους βιοχημικούς δείκτες. Ακολούθησε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα σε υγιείς δότες.
Για τον λόγο αυτό, συλλέχθηκε ικανό πλήθος δειγμάτων αίματος ασθενών με λευχαιμία και παρεμφερή αιματολογικά νοσήματα, καθώς και αριθμός δειγμάτων αίματος υγιούς πληθυσμού.
Τα δείγματα προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, κυρίως όμως από την Αττική. Ταυτόχρονα, συλλέχθηκαν δημογραφικά στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό του οποίου τα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επεξεργασία των αποτελεσμάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, όπως ηλικία, φύλο, τόπος διαμονής κλπ.
Στη συνέχεια, έγινε επεξεργασία των αποτελεσμάτων και μελέτη των διακυμάνσεων των συγκεντρώσεων της LDH, των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των Υδρόξυ Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων για κάθε δείγμα.
Τέλος, έγινε μία προσπάθεια πιθανής συσχέτισης των περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά και της ηλικίας, του φύλου, του τόπου διαμονής και της συνήθειας του καπνίσματος με την εμφάνιση των αιματολογικών νοσημάτων
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υδροξυ Πολυκυκλικοί Υδρογονάνθρακες, Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες, Φασματογράφος Μαζών, Αιωρούμενα Σωματίδια, Λευχαιμία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
108
Διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο