Target screening of phenolic compounds in honey samples in order to differentiate them according to their botanical and geographical origin using ultra high performance liquid chromatography combined with high resolution mass spectrometry «UHPLC-ESI-QTOF-MS»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2810699 313 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κατσιάνου Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, τμήμα χημείας, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ντότσικας, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Γκίκας, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Target screening of phenolic compounds in honey samples in order to differentiate them according to their botanical and geographical origin using ultra high performance liquid chromatography combined with high resolution mass spectrometry «UHPLC-ESI-QTOF-MS»
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στοχευμένη σάρωση φαινολικών ενώσεων σε δείγματα μελιών με σκοπό τη βοτανική και γεωγραφική τους διαφοροποίηση με χρήση της τεχνικής υγροχρωματογραφίας υπερ-υψηλής απόδοσης συζευγμένη με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας «UHPLC-ESI-QTOF MS»
Περίληψη:
Λόγω της οικονομικής του σημασίας το μέλι υπόκειται σε διάφορες τεχνικές παραπλάνησης όπως η λανθασμένη επισήμανση καθώς και η προσθήκη παράνομων προσμίξεων. Για αυτό το λόγο η εκτίμηση και η επιβεβαίωση της αυθεντικότητάς του είναι υψίστης σημασίας για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τις κανονιστικές αρχές. Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στις αναλυτικές μεθοδολογίες με σκοπό τον προσδιορισμό των προσμίξεων και την επαλήθευση της βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης του μελιού.
Στην παρούσα διπλωματική εκτιμάται η αυθεντικότητα του μελιού χρησιμοποιώντας το φαινολικό του προφίλ αφού σχετίζεται άμεσα με την γεωγραφική και βοτανική του προέλευση. Ο προσδιορισμός αυτών βασίστηκε σε μια ήδη ανεπτυγμένη και επικυρωμένη UHPLC-ESI-QTOF-MS μέθοδο με σκοπό να ευρεθούν νέοι δείκτες για τη διαφοροποίηση των δειγμάτων. Η χημειομετρική εκτίμηση των δεδομένων με χρήση στατιστικών εργαλείων είναι σημαντική διότι το μέλι αποτελεί μία σύνθετη μήτρα και ο όγκος των παραγόμενων δεδομένων δεν είναι έυκολα διαχειρίσιμος και ερμηνεύσιμος.
Η στοχευμένη σάρωση των ενώσεων πραγματοποιήθηκε με χρήση εσωτερικών προτύπων για κάθε αναλύτη και βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια ταυτοποίησης ενώ η ποσοτικοποίηση έγινε με την μέθοδο προσθήκης γνωστής ποσότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρέθηκαν πιθανοί δείκτες αυθεντικότητας. Για παράδειγμα, υψηλότερη συγκέντρωση chrysin και pinocembrin βρέθηκε στα μέλια άνθεων σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επίσης κάποιοι αναλύτες όπως το pinocembrin, το naringenin και το galangin βρέθηκαν να έχουν υψηλότερη μέση συγκέντρωση στα μέλια άνθεων σε σχέση με τα θυμαρίσια μέλια. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας αντανακλούν την σπουδαιότητα του φαινολικού περιεχομένου στις μελέτες αυθεντικότητας για το μέλι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αυθεντικότητα μελιού, νοθεία μελιού, φαινολικά συστατικά, βοτανική προέλευση, γεωγραφική προέλευση, UHPLC-QToF-MS, δείκτες αυθεντικότητας, στοχευμένη σάρωση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
135
master thesis_Panagiota Katsianou.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο