Θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες σε ποντίκια, πρότυπα πολυαρθρίτιδας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812775 318 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ρήγκου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιτσιλώνη Ουρανία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες σε ποντίκια, πρότυπα πολυαρθρίτιδας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες σε ποντίκια, πρότυπα πολυαρθρίτιδας
Περίληψη:
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης και καταστροφική για τις αρθρώσεις νόσος με σοβαρές συστηματικές επιπλοκές στην υγεία που η αιτιολογία της δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και υπερπλασία του αρθρικού υμένα, παραγωγή αυτοαντισωμάτων και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και του οστού. Σήμερα, στις καθιερωμένες θεραπείες έχουν προστεθεί οι βιολογικοί παράγοντες, όπως οι αναστολείς του TNF. Ωστόσο, ούτε και τα φάρμακα αυτά δεν είναι πάντα πλήρως αποτελεσματικά, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίζουν τη μακροχρόνια χρήση τους. Αν και στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης (optimization) των ήδη εμπορικά διαθέσιμων φαρμάκων έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικότερες συνδυαστικές θεραπείες βιολογικών παραγόντων με συμβατικά νοσοτροποποιητικά αντι-ρευματικά φάρμακα, η περαιτέρω βελτιστοποίηση των θεραπευτικών σχημάτων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό στόχο. Προς αυτή την κατεύθυνση, διερευνώνται συστατικά φυσικών προϊόντων με πιθανή φαρμακευτική δράση. Η ολεοκανθάλη, συστατικό του φαινολικού κλάσματος του παρθένου ελαιολάδου, έχει συσχετισθεί με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, και άλλες δράσεις σε διάφορα in vitro και in vivo πρότυπα ασθενειών.
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της αποτελεσματικότητας της συνδυαστικής θεραπευτικής δράσης του αντι-TNF (D2E7) με ολεοκανθάλη στην χρόνια πολυαρθρίτιδα, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο ζωικό πρότυπο, τον διαγονιδιακό ποντικό Τg197. O ποντικός αυτός υπερεκφράζει τον ανθρώπινο TNF-α αποτελώντας ένα proof-of-concept πρότυπο αξιολόγησης αντι-ρευματικών φαρμάκων. Η θεραπευτική δράση της ολεοκανθάλης ελέγχθηκε σε δύο δόσεις, χωρίς ή σε συνδυασμό με τον D2E7. Η συγκέντρωση του D2Ε7 που χρησιμοποιήθηκε είχε προηγουμένως δείξει τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα σε αυτό το ζωικό πρότυπο, αλλά χορηγήθηκε σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Η επιλογή αυτή έγινε με σκοπό το D2E7 να εμφανίζει μικρότερη αποτελεσματικότητα και να αναδειχθεί με αυτό τον τρόπο η πιθανή θετική δράση της ολεοκανθάλης. Το θεραπευτικό σχήμα εφαρμόσθηκε στους διαγονιδιακούς ποντικούς σε ηλικία 6 εβδομάδων, για διάστημα 6 εβδομάδων. Η αξιολόγηση της αρθρίτιδας έγινε βάσει κλινικών και ιστοπαθολογικών παραμέτρων. Η παρούσα μελέτη αποτελεί πρώτη αναφορά της in vivo της δράσης της ολεοκανθάλης, είτε σε συνδυαστικό θεραπευτικό σχήμα, είτε ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ΡΑ, σε ζωικό πρότυπό της. Τέλος, τα αποτελέσματα συμπληρώνουν προηγούμενες in vitro μελέτες της δράσης της ολεοκανθάλης σε κυτταρικές σειρές μακροφάγων και χονδροκυττάρων.
Τα κλινικά και ιστοπαθολογικά ευρήματα έδειξαν ότι το συνδυαστικό σχήμα ολεοκανθάλη 5mg/Kg με D2E7 μείωσε περισσότερο την παθολογία των αρθρώσεων των διαγονιδιακών ποντικών σε σχέση με τη μονοθεραπεία με D2E7 στο ίδιο θεραπευτικό σχήμα. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε μια τάση μείωσης των κλινικών και ιστοπαθολογικών παραμέτρων των ποντικών που έλαβαν μονοθεραπεία ολεοκανθάλης έναντι των παραμέτρων των ποντικών χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, η μείωση των τιμών των κλινικο-ιστοπαθολογικών ευρημάτων των ποντικών που έλαβαν μονοθεραπεία ολεοκανθάλης ήταν μικρότερη από αυτή των ποντικών που έλαβαν, είτε μονοθεραπεία με D2E7, είτε συνδυαστική θεραπεία D2E7 με ολεοκανθάλη, η οποία ήταν σημαντικά μικρότερη ως προς τις τιμές των ποντικών που δεν έλαβαν θεραπεία.
Τα αποτελέσματα αυτά ανέδειξαν α) τη θετική δράση της ολεοκανθάλης στην έκβαση της νόσου και β) τη δυνατότητα χορήγησης του D2E7 σε αραιότερα χρονικά διαστήματα όταν συνδυάζεται με λήψη ολεοκανθάλης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού καθιστά τη θεραπεία περισσότερο φιλική στον ασθενή.
Περαιτέρω μελέτη σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, όπως ο ρόλος κυτταρικών πληθυσμών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, τα επίπεδα κυτταροκινών, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης της ολεοκανθάλης ωστε να μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμες στο σχεδιασμό για βελτιστοποίηση των αντι-TNF θεραπευτικών στρατηγικών ή ακόμα και σε προληπτικές ή ήπιες θεραπείες της πολυαρθρίτιδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
πολυαρθρίτιδα, φλεγμονή, αντι-TNF, ολεοκανθάλη, TNF διαγονιδιακός ποντικός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
84
Θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες σε ποντίκια πρότυπα πολυαρθρίτιδας.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο