Η επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στην οργάνωση, την ιδεολογικο-πολιτική φυσιογνωμία και το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι περιπτώσεις της Εθνικής Παράταξης, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και της Χρυσής Αυγής.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812821 422 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτικής Ανάλυσης και Πολιτικής Θεωρίας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βρέττη Ανθούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Θεοδωρίδης, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Ευθύμιος Παπαβλασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ιωάννης Τσίρμπας, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στην οργάνωση, την ιδεολογικο-πολιτική φυσιογνωμία και το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι περιπτώσεις της Εθνικής Παράταξης, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και της Χρυσής Αυγής.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The influence of the far-right parties on the organization, the ideological-political figure and the political program of New Democracy. The cases of the National Alignment, the Popular Orthodox Rally and the Golden Dawn.
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των πολιτικών επιπτώσεων των ακροδεξιών κομμάτων στα υπόλοιπα κόμματα του πολιτικού φάσματος, και ειδικότερα στα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη μας έχει επικεντρωθεί στις επιρροές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αυτή εκφράζει μεταπολιτευτικά την κεντροδεξιά, από την Εθνική Παράταξη (1977), τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (2000) και τη Χρυσή Αυγή (2010). Το κύριο ερώτημα που πραγματεύεται η εργασία είναι αν και σε ποια πολιτικά πεδία η ρητορική και οι πρακτικές των ποικιλώνυμων ακροδεξιών σχηματισμών επηρεάζουν τα δεξιά – κεντροδεξιά κόμματα, και ειδικότερα την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά. Η παρούσα εργασία θέτει σαν στόχο την ανάδειξη αυτών των επιρροών με συστηματικό τρόπο, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα πεδία της πολιτικής. Η έρευνά μας επικεντρώθηκε σε εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που έλαβαν χώρα την περίοδο που μελετάμε προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τον τρόπο και τον βαθμό επιρροής του ακροδεξιού, λαϊκιστικού, ριζοσπαστικού λόγου στην agenda της ελληνικής δεξιάς. Μερικά από τα ζητήματα γύρω από τα οποία γίνεται αναφορά στην παρούσα εργασία είναι το Μακεδονικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα των ταυτοτήτων, το μεταναστευτικό, η οικονομική κρίση, η επιρροή της Εκκλησίας και η εγκληματικότητα (νόμος και τάξη). Ειδικότερα, για την δεκαετία του 1970 και τον βαθμό επιρροής της Εθνικής Παράταξης στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώσαμε την έρευνά μας σε δύο θεματικές, στο ζήτημα του αντικομουνισμού και στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Ενώ, για την περίοδο 2000 – 2014 εστιάσαμε στην μεταναστευτική πολιτική, στις σχέσεις με την Εκκλησία και στις πολιτικές νόμου και τάξης.
Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα η οποία βασίστηκε στο πολιτικό και εκλογικό πρόγραμμα των κομμάτων, στις τοποθετήσεις των μελών του εκάστοτε κόμματος για συγκεκριμένα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα, στην μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων σε μια προσπάθεια ανάδειξης του βαθμού διαπερατότητας της ελληνικής άκρας δεξιάς στην κοινωνία, αλλά και στην αξιοποίηση του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια φαίνεται ότι η Εθνική Παράταξη επηρέαζε τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας σε συγκεκριμένους τομείς εσωτερικής πολιτικής και αυτό ήταν απόρροια τόσο της αδυναμίας του εκλογικού σώματος της Νέας Δημοκρατίας όσο και μερικών στελεχών της να υπερβούν τα όρια μεταξύ Δεξιάς – Κέντρου – Αριστεράς και να αποστασιοποιηθούν από την προδικτατορική Ε.Ρ.Ε. Την δεκαετία του 2000 η δεξιά προσπάθησε να διαχωρίσει τα όρια της με την λαϊκιστική δεξιά, αλλά την περίοδο της κρίσης, και ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και προοδευτική κατεύθυνση, στην συντηρητική τάση στο εσωτερικό της και στην πίεση που δέχεται από τα δεξιά της.
Συνοπτικά, αυτό που προκύπτει από την έρευνά μας είναι ότι η επίδραση των δεξιών ριζοσπαστικών κομμάτων εντοπίζεται κυρίως σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όπως ο κομουνισμός (1977), και σε θέματα που αφορούν σε τοπικό επίπεδο, η παρουσία των μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές (2007 – 2014). Ενώ, ελάχιστη φαίνεται να είναι η επίδραση στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής και σε πολιτικές με εθνικό αντίκτυπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νέα Δημοκρατία, Εθνική Παράταξη, Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.), Χρυσή Αυγή, πολιτική επίπτωση/ επιρροή, άκρα δεξιά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
130
Αριθμός σελίδων:
143
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΒΡΕΤΤΗ -ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.