Μελέτη της επιρροής της αφαίρεσης του τραχήλου κατά την υστερεκτομή στην γυναικεία σεξουαλική λειτουργία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2814297 393 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Χειρουργική Νοσηλευτική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μιχαηλίδου Ανδριάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Θεοδοσοπούλου Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κακλαμάνος Ιωάννης, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επιρροής της αφαίρεσης του τραχήλου κατά την υστερεκτομή στην γυναικεία σεξουαλική λειτουργία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επιρροής της αφαίρεσης του τραχήλου κατά την υστερεκτομή στην γυναικεία σεξουαλική λειτουργία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνών αποτελεί η υπεροχή της υφολικής ή ολικής υστερεκτομής στην μετεγχειρητική σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Η έρευνα γύρω από την σεξουαλική ζωή των γυναικών, αποτελεί θέμα ταμπού για τα ελληνικά δεδομένα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας, ήταν η αναζήτηση της βιβλιογραφίας, για την διερεύνηση της επιρροής της τραχηλεκτομής κατά την πραγματοποίηση μιας υστερεκτομής, στην σεξουαλική ζωή των ασθενών.
Υλικό και μέθοδος: Διεξήχθη ηλεκτρονική έρευνα στις βάσεις δεδομένων του PubMed, Science Direct, Scopus, Cochrane με τις παρακάτω λέξεις κλειδιά: Hysterectomy, Total , Subtotal, Sexuality, Sexual, Sex, SLH, TLH. Από τις μελέτες που βρέθηκαν απομονώθηκαν και συμπεριελήφθησαν 24.
Αποτελέσματα: Από τις 24 μελέτες, έντεκα ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, τρεις προοπτικές και δέκα αναδρομικές μελέτες. Σε τρεις αναδρομικές, δύο προοπτικές και μία τυχαιοποιημένη μελέτη υπήρξε υπεροχή της υφολικής υστερεκτομής, ενώ σε μία αναδρομική και μία τυχαιοποιημένη μελέτη, υπεροχή της ολικής υστερεκτομής. Διαφορές σημειώθηκαν ως προς τον χρόνο της επέμβασης, της μετεγχειρητικής νοσηλείας και της επανόδου στις σεξουαλικές επαφές, με υπεροχή της υφολικής υστερεκτομής. Από τις μελέτες διαπιστώθηκε επίσης πως προγνωστικοί παράγοντες της μετεγχειρητικής σεξουαλικής πορείας υπήρξαν η προεγχειρητική σεξουαλική λειτουργία και οι προσδοκίες των ασθενών από το χειρουργείο, ενώ επιρροή στα αποτελέσματα είχε επίσης και η πραγματοποίηση σαλπιγγοωοθηκεκτομής
Συμπεράσματα: Στην παρούσα ανασκόπηση, δεν βρέθηκε κάποια υπεροχή μίας εκ των δύο θεραπευτικών μεθόδων, όσων αφορά την μετεγχειρητική σεξουαλική τους ζωή. Παρατηρήθηκε δε βελτίωση της σεξουαλικής ζωής μετεγχειρητικά στην πλειονότητα των ερευνών. Η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση των ασθενών για τα αποτελέσματα της επέμβασης θεωρούνται παράγοντες, οι οποίοι θα επηρεάσουν τη μετεγχειρητική σεξουαλική τους πορεία ανεξαρτήτως του τύπου της υστερεκτομής που θα επιλεχθεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υστερεκτομή, Ολική, Υφολική, Σεξουαλική λειτουργία, Σεξουαλική ζωή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μιχαηλίδου Διπλωματική 2018.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.