Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2814321 464 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Εκπαίδευση Ενηλίκων - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Δια βίου Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραχρήστου Ηλιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωσήφ Φραγκούλης, αναπληρωτής καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ
Ιωάννης Βρεττός, καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Πανταζής, αναπληρωτής καθηγητής, ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Περίληψη:
Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων έχουν αλλάξει τη σύνθεση των σύγχρονων κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Οι μεγάλες μάζες πληθυσμού που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας οδήγησαν στην ανάγκη του κοινωνικού μετασχηματισμού της, ο οποίος έχει ως βάση του την εκπαίδευση. Η πολυπολιτισμική σύσταση των σχολικών τάξεων και η υιοθέτηση των αρχών και των παραμέτρων της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης δημιούργησαν νέες απαιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια εκπαιδευτική πραγματικότητα, την οποία δεν είχαν εκπαιδευτεί να διαχειριστούν. Η επιμόρφωση ήταν πάντα σύμμαχος του εκπαιδευτικού έργου του δασκάλου και ένα σημαντικό εργαλείο για τον εφοδιασμό του με νέες γνώσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και προσδοκίες που παρουσιάζονται σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία.
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2018, με σκοπό τη διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Η έρευνα ήταν ποσοτική και εργαλείο συλλογής των δεδομένων ήταν το ερωτηματολόγιο, που χορηγήθηκε σε δείγμα 107 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρώτο μέρος του ερωτηματολογίου περιελάμβανε τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, ενώ το δεύτερο εξέταζε τις απόψεις τους για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, την προσαρμογή των αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο, τις ανάγκες επιμόρφωσης σε θεματικές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός επιμορφωτικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι είναι λίγο ενημερωμένοι στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ενώ ως μέτρια κρίνουν την προσαρμογή των αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο. Επιπλέον, δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη να επιμορφωθούν πολύ σε θεματικές ενότητες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και βιωματικές εκπαιδευτικές τεχνικές, ενώ τα γνωστικά αντικείμενα που θεωρούν ότι βοηθούν στην ένταξη των αλλοδαπών μαθητών και επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα είναι η Γλώσσα και η Αισθητική Αγωγή. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν ένα ετήσιο, ενδοσχολικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο να πραγματοποιηθεί με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Επιμόρφωση εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
157
Αριθμός σελίδων:
233
Διπλωματική_Εργασία_ΚαραχρήστουΗλιάνα.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο