Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. Επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς μέσω του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και των Τμημάτων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2814481 306 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αναγνώστου Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ. Λόζιος Στυλιανός, Επικ. Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ. Βούλγαρης Νικόλαος, Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. Επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς μέσω του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και των Τμημάτων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. Επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς μέσω του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και των Τμημάτων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ»
Περίληψη:
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό της διατήρησης και της παραγωγικότητας των δασών εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών που προκαλούν στα δάση. Αν και ανήκουν στις φυσικές καταστροφές δεν είναι λίγες οι φορές που τα αίτια εκδήλωσής τους προέρχονται από τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γινόμαστε μάρτυρες ιδιαίτερα καταστροφικών πυρκαγιών που οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες, εκτεταμένες φθορές σε περιουσίες και ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές.
Αν και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τόσο οι ελληνικές όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις των άλλων χωρών συμμετέχουν ενεργά στην Πολιτική Προστασία της χώρας για την αντιμετώπιση και ανακούφιση του πληθυσμού από φυσικές καταστροφές. Παρόλο που η πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ανήκει στις τοπικές υπηρεσίες, μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την οργάνωση που απαιτούνται για την ανάκαμψη της περιοχής από το καταστροφικό συμβάν.
Στη περίπτωση των δασικών πυρκαγιών πρωταρχικό ρόλο έχει το Πυροσβεστικό Σώμα και μόνο κατόπιν αιτήματος από τις πολιτικές αρχές συνεισφέρουν στο έργο της δασοπυρόσβεσης και οι Ένοπλες Δυνάμεις.Το αντικείμενο της παρούσας είναι η μελέτη και η ανάδειξη της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών με τη χρήση τμημάτων που βρίσκονται σε ετοιμότητα ιδίως κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπως προβλέπεται από τα σχέδια «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων» καθώς και η ανάλυτική παρουσίαση της δομής, των αρμοδιοτήτων και της επιχειρησιακής λειτουργίας των εμπλεκόμενων Μονάδων.
Ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων αφενώς μέσω της συμμετοχής τους σε περιπτώσεις καταστροφικών φαινομένων αφετέρου με τη παροχή βοήθειας σε ακριτικές περιοχές της χώρας και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προκαλεί το σεβασμό των πολιτών που σε συνδυασμό με την ηθική ικανοποίηση των ίδιων των στελεχών, ωθούν στην τόνωση της αίσθησης του καθήκοντός τους ως πολίτες στη μετέπειτα ζωή τους.
Κομβική σημασία αποτελεί η αναβάθμιση του ρόλου των ΕΔ στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με την συμμετοχή τους σε ασκήσεις αντιμετώπισης καταστροφών και εκτέλεση ασκήσεων προσομοίωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό τη διατήρηση του υψηλού βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων τμημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δασικές πυρκαγιές, Ένοπλες Δυνάμεις, δασοπυρόσβεση, φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
93
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΕΔ-ΣΤΗΝ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΔΑΣΙΚΩΝ-ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο