Γενετικοί πολυμορφισμοί και έκβαση της κύησης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2814645 310 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κλινικοεργαστηριακός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-29
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δρύλλης Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Κρεατσάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Κουσκούνη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Βλάχος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχάλης Βουλγαρέλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριάννα Πολίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταυρούλα Μπάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετικοί πολυμορφισμοί και έκβαση της κύησης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γενετικοί πολυμορφισμοί και έκβαση της κύησης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι ένας αριθμός μονών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών (SNPs) εντός της περιοχής του υποκινητή του γονιδίου αννεξίνης-Α5 (ΑΝΧΑ5) μειώνει την έκφραση του γονιδίου αναφοράς και έτσι αυτά παρουσιάζουν σημαντική συσχέτιση με την ύπαρξη επαναλαμβανόμενων απωλειών εγκυμοσύνης (RPL).
Σκοπός: Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να μελετηθεί η συσχέτιση του απλοτύπου M2/ ANXA5 που αποτελείται από τέσσερα υπολειπόμενα αλληλόμορφα: [(SNP1: (-) 467G> A, SNP2: (-) 448A> C, SNP3: (-) 422T> C και SNP4: (-) 373G> A)] με την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων απωλειών εγκυμοσύνης στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς και των υπολειπόμενων αλληλόμορφων δύο περαιτέρω πολυμορφισμών (SNPs): του SNP5: (-) 302T> G και του SNP6: (-) 1C> T, ως ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου για RPL.
Μέθοδοι: Μια γονιδιωματική περιοχή 752bp του υποκινητή του ANXA5 γονιδίου ενισχύθηκε με PCR χρησιμοποιώντας ειδικούς εκκινητές. Για τα έξι αυτά SNPs (υπολειπόμενα αλλήλια) στην περιοχή του υποκινητή γονιδίου της ANXA5, έγινε γονοτυπική ανάλυση με Sanger ακολουθία σε εκατό (100) Ελληνίδες γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές (διάμεση τιμή = 3) και εβδομήντα (70) γόνιμες γυναίκες. Η στατιστική ανάλυση έγινε χρησιμοποιώντας το SAS 9.3 για τα Windows (SAS Institute Inc. NC, ΗΠΑ) και τα πακέτα SPSS για Windows (C.DiMaggio 2013, SAS Institute 2014).
Αποτελέσματα:
Αυτή η μελέτη ελέγχου αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καθ’έξιν αποβολών (RPL) μεταξύ των φορέων του M2 / ANXA5 (υπολειπόμενα αλληλόμορφα των SNP1-4) στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς δεν υπήρχαν στατιστικές διαφορές μεταξύ των ασθενών με επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης και των γόνιμων μαρτύρων (11,5% στο RPL περιπτώσεις έναντι 9,29% στους μάρτυρες, ρ-τιμή: 0,6364). Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά όσο αφορά τον ανεξαρτητο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου για τα SNP5 και SNP6 μεταξύ των δύο ομάδων. Συγκεκριμένα, οι φορείς των SNP5 και SNP6 είχαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνισηκαθ’έξιν αποβολών (RPL) με αναλογία πιθανοτήτων: 1,2472 και 1,3846 αντίστοιχα, αλλά χωρίς στατιστικά σημαντική σημασία.
Συμπεράσματα:
Ο απλότυπος M2 / ANXA5 δεν διαφέρει όσο αφορά το μέγεθος κινδύνου μεταξύ των ασθενών με RPL και των γόνιμων γυναικών στον ελληνικό πληθυσμό. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που τα υπολειπόμενα αλλήλια των SNP5 και SNP6 αξιολογήθηκαν εκτενώς σε γυναίκες ευρωπαϊκής προέλευσης με επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης (RPL) και δεν φαίνεται να αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση RPL στον ελληνικό πληθυσμό. Ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε γυναίκες ευρωπαϊκής προέλευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης, Αννεξίνη A5, Υποκινητής, Απλοί νουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί, Απλότυπος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
161
Αριθμός σελίδων:
148
GEORGIOS DRYLLIS-Phd Thesis.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο