Η διερεύνηση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815535 296 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-31
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αλεξάτου Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΕΚΠΑ)
John Yfantopoulos,Professor, University of Athens-EKPA-School of Economics and Political Science
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διερεύνηση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διερεύνηση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας
Περίληψη:
Θεωρητικό υπόβαθρο: Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της δημόσιας υγείας, καθώς συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των επαγγελματιών υγείας κατά την εργασία τους, αλλά και με τη δική τους ψυχική και σωματική υγεία. Μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας και μεταβολές του οικονομικού επιπέδου προάγουν την ανάπτυξη της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Στόχος: Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης του συστήματος υγείας και των επαγγελματιών υγείας στα επίπεδα της επαγγελματικής τους εξουθένωσης.
Μεθοδολογία: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 80 επαγγελματιών υγείας με τη χρήση μετρήσεων αυτο-αναφοράς. Οι μετρήσεις αυτές συμπεριέλαβαν κοινωνικο-δημογραφικά δεδομένα, μετρήσεις με τρεις κλίμακες Likert για την επίδραση της κρίσης στο σύστημα υγείας (0-5) και με μια κλίμακα (0-5) για την επίδραση στη δική τους οικονομική κατάσταση, καθώς και το Maslach Burnout Inventory, ένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της επαγγελματικής εξουθένωσης που αποτελείται από 22 δηλώσεις, που οδηγούν σε τρεις υποκλίμακες οι οποίες μετρούν την συναισθηματική εξάντληση, την αποπροσωποποίησης και την προσωπική ολοκλήρωση.
Αποτελέσματα: Η αντίληψη περί αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σχετιζόταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την συναισθηματική εξάντληση (p=0.001) και την αποπροσωποποίηση (p=0.018). Η αντίληψη για επίδραση της κρίσης στη δομή και λειτουργία του συστήματος υγείας σχετιζόταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την συναισθηματική εξάντληση (p=0.007). Η πεποίθηση περί μείωσης της αποδοτικότητας των εργαζομένων λόγω της κρίσης παρουσίαζε και αυτή στατιστικά σημαντικές σχέσεις με την συναισθηματική εξάντληση (p=0.002), αλλά και με την αποπροσωποποίηση (p=0.000). Η αντιλαμβανόμενη αρνητική επίδραση στις μισθολογικές απολαβές σχετιζόταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την συναισθηματική εξάντληση (p=0.006).
Συμπεράσματα: Όσο εντονότερη η αντίληψη περί αρνητικής επίδρασης της οικονομικής κρίσης σε παραμέτρους του συστήματος υγείας και στους ίδιους τους επαγγελματίες, τόσο εντονότερη η εξουθένωση. Ωστόσο, καμία στατιστικά σημαντική σχέση δεν καταγράφηκε για την προσωπική ολοκλήρωση, καταδεικνύοντας πως είναι μια αντίληψη που δεν επηρεάζεται από τις αντιλήψεις αυτές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
επαγγελματική εξουθένωση, ιατροί, νοσηλευτές, οικονομική κρίση, σύστημα υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
113
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑ ΑΛΕΞΑΤΟΥ,ΜΒΑ ΗΕALTH MANAGEMENT.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.