Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα της κρίσης. (Προοπτικές – Αδυναμίες)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815564 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-31
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γαλανάκης Στέφανος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Παπανδρέου , Αναπληρωτής Καθηγητής , Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα της κρίσης. (Προοπτικές – Αδυναμίες)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα της κρίσης. (Προοπτικές – Αδυναμίες)
Περίληψη:
Η οικονομική κρίση επηρέασε όσο τίποτε άλλο την ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και αναμφίβολα η έκταση που έλαβε επηρέασε αρνητικά την κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η συρρίκνωσή αυτή σαφώς έφερε στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για ανάταση επενδυτικών πρωτοβουλιών στην χώρα μας προκειμένου να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Αυτό συνιστά επιχείρημα για την εντατικοποίηση των ενεργειών προσέλκυσης που πρέπει να αναλάβει η χώρα για την βελτίωση του κλίματος αβεβαιότητας.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον υπάρχει ελπίδα. Παρόλο που η ευρύτερη οικονομική συγκυρία θεωρείται αρνητική κατακρημνίζοντας τις όποιες επενδυτικές ροές, διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNCTAD, προβλέπουν ανάκαμψη, έστω και μικρή. Επιπρόσθετα, η προσέλκυση επενδύσεων είναι χρονοβόρα διαδικασία η όποια απαιτεί συστηματική προσπάθεια για την καθιέρωση μιας χώρας στη συνείδηση των επιχειρηματιών και επενδυτών, ως φιλική και ανοικτή στις επενδύσεις και στην επιχειρηματική δράση.
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα εστιάζοντας στις προοπτικές αλλά και στα μειονεκτήματα τους. Στο πρώτο κεφάλαιο αυτής, παρουσιάζεται μια θεωρητική προσέγγιση των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθεται η ιστορική αναδρομή αυτών στη χώρα μας από το 1950 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα η ιστορική αναδρομή παρουσιάζεται σε υποπεριόδους βασιζόμενες στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Ετσι αρχικά γίνεται αναφορά από το 1950 έως το 1960, στη συνεχεία γίνεται αναφορά για την περίοδο 1960-1967 και ακολούθως περιγράφονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις από το 1967 έως το 1974. Κατόπιν παρουσιάζονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατά τις περιόδους 1974-1980 και 1980-2000 αντίστοιχα. Επίσης, αναλύεται η περίοδος 2000 – 2010 και παρατίθενται στατιστικά δεδομένα και στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας για εκείνη την περίοδο . Επιπροσθέτως γίνεται αναφορά στα αντικίνητρα που παρουσιάζονται στη χώρα μας όσον αφορά την προσέλκυση και υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων και γενικότερα επενδύσεων .
Η αναφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις ολοκληρώνεται με την περίοδο 2010-2017 όπου καταγράφονται κάποιες προσπάθειες παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τις εξερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις και ποια ήταν η πορεία τους στην ελληνική οικονομία. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο της παρούσας παρουσιάζεται η συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ,Ισοζύγιο, Πολυεθνικές εταιρείες, Εξαγωγές, Εισροές, Θυγατρικές, Οικονομίες κλίμακας, Τεχνογνωσία, Παραγωγικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανεργία, Οικονομία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
41
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική-εργασία-Στέφανος-Γαλανάκης-Οι-άμεσες-ξένες-επενδύσεις-στην-Ελλάδα-της-κρίσης.-Προοπτικές-Αδυναμίες (1).pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.