AR U Safe: Η Εκπαίδευση της ασφαλούς χρήσης των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο μέσω επαυξημένου έντυπου υλικού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815607 367 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μαθηματικών και Πληροφορικής
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-31
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καμπουράκη Ευφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βουδούρη Αγγελική, Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Κουτρομάνοσ Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Μπαραλής Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
AR U Safe: Η Εκπαίδευση της ασφαλούς χρήσης των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο μέσω επαυξημένου έντυπου υλικού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
AR U Safe: Η Εκπαίδευση της ασφαλούς χρήσης των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο μέσω επαυξημένου έντυπου υλικού.
Περίληψη:
Οι απεριόριστες δυνατότητες των τεχνολογιών των ψηφιακών φορητών συσκευών, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, και τις δυνατότητες του Διαδικτύου προσφέρανε νέους τρόπους ψηφιακής αλληλεπίδρασης. Το διαδίκτυο, τα Κοινωνικά Δίκτυα, οι ψηφιακές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν στους χρήστες να ανταλλάσουν ψηφιακές πληροφορίες μέσω δικτύων, συμβάλλοντας στη ζωή των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Πλέον η χρήση αυτών από παιδιά και εφήβους αυξάνεται ραγδαία και θεωρείται σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής τους. Όμως πέρα από το φάσμα των δυνατοτήτων τους, αποκαλύπτεται και ένα πλαίσιο κινδύνου μέσα σε αυτό. Επιπλέον γίνεται λόγος για την ελλιπή ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε αυτό. Για το λόγο αυτό κρίνεται ζωτικής σημασίας να ακολουθείται σωστή διαχείριση των μέσων και να αναπτύσσονται ψηφιακές δεξιότητες από παιδική ηλικία ώστε να μπορούν να αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Παράλληλα η εξέλιξη των τεχνολογιών των ψηφιακών φορητών συσκευών σε συνδυασμό με το Διαδίκτυο ανοίξανε νέους ορίζοντες στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Μία από αυτές είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality- AR) η οποία αποτελεί μία διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία με συνεχείς αναδυόμενες δυνατότητες που έχει κάνει την εμφάνισή της στο χώρο της εκπαίδευσης και οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η αξιοποίησή της μπορεί να έχει πολύ θετικά μαθησιακά αποτελέσματα. Ένα τμήμα αυτής αποτελούν τα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, η χρήση των οποίων στην εκπαίδευση αυξάνει επιπλέον τη συμβολή των ΤΠΕ, δίνοντας στο μαθητή και τον δάσκαλο επιπλέον εργαλεία στη μαθησιακή διαδικασία και την οικοδόμηση της γνώσης.
Μέσα από την ανασκόπηση των ανωτέρω πεδίων, η παρούσα έρευνα ασχολήθηκε με το επαυξημένο έντυπο υλικό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Σκοπός της υπήρξε η δημιουργία ενός επαυξημένου βιβλίου με μορφή οδηγού που να απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να στοχεύει στην εκπαίδευση των μαθητών γύρω από το ασφαλές διαδίκτυο και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
ασφάλεια στο διαδίκτυο, προσωπικά δεδομένα, ΤΠΕ, κινητή μάθηση, επαυξημένη πραγματικότητα, επαυξημένα έντυπα, επαυξημένα βιβλία, επαυξημένη πραγματικότητα και εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
226
Αριθμός σελίδων:
314
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική_AR U Safe_Καμπουράκη Ευφροσύνη-converted.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.