Πτυχές των διπλωματικών μεθόδων του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού στις επαφές του με τη Δύση (1143 - 1180)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815663 397 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βυζαντινή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κορνέλος Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μεργιαλή - Σαχά Σοφία, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νικολάου Κατερίνα, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μανιάτη - Κοκκίνη Τριανταφυλλίτσα, Επίκ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πτυχές των διπλωματικών μεθόδων του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού στις επαφές του με τη Δύση (1143 - 1180)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πτυχές των διπλωματικών μεθόδων του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού στις επαφές του με τη Δύση (1143 - 1180)
Περίληψη:
Η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε αναπτύξει ένα πολύπλοκο σύστημα άσκησης της διπλωματίας, το οποίο λάμβανε διαφορετικές μορφές και τρόπους έκφρασης. Προσαρμοζόμενο κάθε φορά στις επιταγές και τις ανάγκες της εποχής, το Βυζάντιο επιστράτευε κάθε μέσο παρέμβασης που διέθετε, αξιοποιώντας το προς το μέγιστο δυνατό συμφέρον του. Αντικείμενο λοιπόν της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η ανάδειξη των διπλωματικών μεθόδων του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143–1180) στις επαφές του με τη Δύση και συνακόλουθα η αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Η εργασία αποτελείται από τρία εισαγωγικά κεφάλαια, τέσσερα κεφάλαια που αφορούν το κυρίως θέμα, το συμπέρασμα και τέλος το παράρτημα και τη βιβλιογραφία. Αρχικά, στην εισαγωγή πραγματοποιείται μία επισκόπηση των αρχών και μεθόδων της βυζαντινής διπλωματίας, ενώ παράλληλα γνωστοποιείται το αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Στη συνέχεια, αναφέρονται οι πηγές στις οποίες βασίστηκε η εργασία καθώς και το ιδεολογικό–πολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε το 12ο αιώνα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.
Στο Κεφάλαιο 1 παρουσιάζονται οι εναγώνιες προσπάθειες του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού για τη δημιουργία ενός δικτύου συμμαχιών, εκτεινόμενο γεωγραφικά από το αγγλικό βασίλειο έως την ιταλική χερσόνησο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα διπλωματικά τεχνάσματα των βυζαντινών απεσταλμένων στην χερσόνησο της Ιταλίας καθώς και στις προσωπικές σχέσεις του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού με το βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο Β΄.
Στο Κεφάλαιο 2 εξετάζονται οι σχέσεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα σταυροφορικά βασίλεια και κυρίως η εφαρμογή της ευρύτατα διαδεδομένης πρακτικής της φεουδαρχικής υποτέλειας. Η βυζαντινή διπλωματία κατά τον 12ο αιώνα, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των συμμαχικών δεσμών της, προσπάθησε να μετατρέψει τους άρχοντες των σταυροφορικών κρατών σε δέσμιους της βυζαντινής πολιτικής.
Στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του βυζαντινού αυτοκράτορα σχετικά με τη δημιουργία γαμήλιων συμμαχιών με άρχοντες και βασιλείς από τη Δύση. Συγκεκριμένα, εξετάζονται έντεκα περιπτώσεις επιγαμιών με δυτικούς ηγεμόνες, επικεντρώνοντας κυρίως στα κίνητρα της εν λόγω διπλωματικής πρακτικής.
Στο κεφάλαιο 4 αναφέρονται παραδείγματα διπλωματικής παρέμβασης μέσω της προσφοράς διπλωματικών δώρων. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τέσσερις περιπτώσεις απόδοσης δώρων, ανάμεσα στις οποίες ήταν η παραχώρηση εμπορικών προνομίων προς τις ναυτικές δημοκρατίες της Ιταλίας, η προσφορά λειψάνων προς τον δούκα της Βαυαρίας και μία χορηγία για τη διακόσμηση του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.
Η μελέτη ολοκληρώνεται με το Συμπέρασμα, το οποίο αποτελεί μία γενική αποτίμηση των διπλωματικών πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη βασιλεία του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο Μανουήλ Α΄ υπήρξε ένας από τους τελευταίους βυζαντινούς αυτοκράτορες που εργάστηκε ενσυνείδητα για τη διατήρηση του μεγαλείου της αυτοκρατορίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Διπλωματία, Μανουήλ Α΄ Κομνηνός, Δύση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
551
Αριθμός σελίδων:
166
Διπλωματικη 1-11-18.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο