Συσχέτιση της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης με το SOFA score στη χρονική εξέλιξη της σήψης και η προγνωστική αξία των μεταβολών τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2817663 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μούτου Αρχοντούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατσούλας Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Φιλντίσης Γεώργιος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνου Ευάγγελος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης με το SOFA score στη χρονική εξέλιξη της σήψης και η προγνωστική αξία των μεταβολών τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης με το SOFA score στη χρονική εξέλιξη της σήψης και η προγνωστική αξία των μεταβολών τους
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η σήψη αποτελεί μια συστηματική νόσο με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα στους βαρέως πάσχοντες. Η πολύπλοκη παθοφυσιολογία της, σε συνδυασμό με τη μη τυπική κλινική εικόνα και την έλλειψη αξιόπιστων μέσων διάγνωσης, την καθιστούν βραχνά στο χώρο της υγείας, αυξάνοντας έτσι τις ημέρες καθώς και το κόστος νοσηλείας των ασθενών, εντός κι εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Σκοπός: Στόχος της μελέτης είναι να δειχθεί κατά πόσο η εργαστηριακή εικόνα του ασθενή, μέσω των τιμών της CRP, συνάδει με τη κλινική εικόνα του ασθενή, μέσω του SOFA score, κι αν ο συνδυασμός αυτών των δυο μπορεί να λειτουργήσει προγνωστικά για την εξέλιξη της υγείας του ασθενή. Απώτερος σκοπός είναι ο υπολογισμός της θνητότητας και η ανάδειξη των παραγόντων από τους οποίους εξαρτάται.

Μεθοδολογία: Μια μελέτη παρατήρησης αναδρομικού χαρακτήρα έλαβε χώρα στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιοι Ανάργυροι» , κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2016- Ιούνιος 2017.Μελετήθηκαν διεξοδικά οι φάκελοι 37 ασθενών που παρουσίασαν ένα τουλάχιστον σηπτικό επεισόδιο κατά τη νοσηλεία τους στη ΜΕΘ. Κατ επέκταση παρουσιάστηκαν αναλυτικά 52 συνολικά σηπτικά επεισόδια. Ο κύριος βιοδείκτης που καταγράφηκε ήταν η C- αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) , ενώ το SOFA score καταγραφόταν κάθε 48 ώρες κατά τη διάρκεια όλης της νοσηλείας . Τέλος, υπολογίστηκε η θνητότητα και καθορίστηκαν οι παράγοντες από τους οποίους φάνηκε να επηρεάζεται.

Αποτελέσματα: Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων δείχθηκε πως η μέση ηλικία των σηπτικών ασθενών ήταν 71,16±8,82 και η μέση διάρκεια νοσηλείας τους 45,41±31,572 ημέρες. Οι 27 ήταν άντρες και οι 10 γυναίκες. Είκοσι ένας ασθενείς απεβίωσαν, ενώ οι 16 επιβίωσαν. Είκοσι επτά ασθενείς παρουσίασαν ένα σηπτικό επεισόδιο, επτά παρουσίασαν δυο επεισόδια, δυο ασθενείς είχαν τρία επεισόδια, ενώ μόλις ένας μετέπεσε πέντε φορές σε σηπτική κατάσταση. Όσο αύξανε ο αριθμός των επεισοδίων, τόσο αύξανε και η θνητότητα. Η μέση διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου ήταν επτά ημέρες, ενώ η μέση τιμή της μεταβολής του SOFA score ήταν 2,5. Τα κυριότερα αίτια των σηπτικών επεισοδίων ήταν gram(-) βακτήρια, με κυρίαρχα τη pseudomonas, τη klebsiella και το acinetobacter και αφορούσαν πρωτίστως λοιμώξεις με εστία το αίμα (65,4%) και ύστερα τις βρογχικές εκκρίσεις (34,6%). Η σχέση του SOFA score και της CRP που αναλύθηκε στατιστικά κατά Spearman φάνηκε να είναι αναλογική (p=0.021).

Συμπεράσματα: Η συσχέτιση του SOFA score και της CRP φαίνεται να είναι θετική κι ο συνδυασμός των δυο δύναται να αποδώσει τη βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς, λειτουργώντας έτσι και προγνωστικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο τέλειος βιοδείκτης δεν υπάρχει για την έγκαιρη διάγνωση της σήψης, η συνέχεια της έρευνας κρίνεται αναγκαία, επεκτεινόμενη σε πεδία μη συνηθισμένα μέχρι στιγμής, όπως αυτά της γενετικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιοδείκτες της σήψης, Διεθνείς οδηγίες διαχείρισης της σήψης, Λοιμώξεις στη ΜΕΘ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Moutou Archontoula-master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.