Γνώσεις, στάσεις, αντιλήψεις και συμμόρφωση των φοιτητών Νοσηλευτικής με την υγιεινή χεριών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2818631 261 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λογοθέτη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάτζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Γιαννακοπούλου Μαργαρίτα, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κατσαραγάκης Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώσεις, στάσεις, αντιλήψεις και συμμόρφωση των φοιτητών Νοσηλευτικής με την υγιεινή χεριών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώσεις, στάσεις, αντιλήψεις και συμμόρφωση των φοιτητών Νοσηλευτικής με την υγιεινή χεριών
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΉ: Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς. Οι φοιτητές Νοσηλευτικής θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τη σημαντικότητα της υγιεινής χεριών στη μείωση των ενδονοσοκομειακών
λοιμώξεων.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων, αντιλήψεων και συμμόρφωσης των 4 ετών φοιτητών Νοσηλευτικής με την υγιεινή των χεριών.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΊΑ: Στη μελέτη συμμετείχαν 202 4ετείς φοιτητές Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η μελέτη διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2017 έως Ιανουάριος 2018. Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Hand Hygiene Questionnaire.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 202 φοιτητές Νοσηλευτικής με μέση ηλικία τα 21.0 έτη (21.0-22.0) και μέση κλινική άσκηση τους 10.0 μήνες (0.0-10.0) συμμετείχαν στην έρευνα. Το δείγμα των λανθασμένων απαντήσεων σε σχέση με την υγιεινή χεριών και την χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων ποικίλλει από 1,1% έως 96,7%. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές
διαφορές ανάμεσα σε φοιτητές νοσηλευτικής με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με την υγιεινή χεριών και την χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων. Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των φοιτητών Νοσηλευτικής από διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα σε σχέση με το μάθημα ή την πρακτική που περιλάμβανε υγιεινή των χεριών: γραπτές εξετάσεις (x2= 9.96, p=0.04), προφορικές εξετάσεις (x2=48.95, p=0.000),προσομοίωση νοσοκομείου (x2= 23.23, p= 0.000), νοσοκομείο (x2= 12.29, p=0.013). To ποσοστό συμμόρφωσης με την υγιεινή των χεριών βρέθηκε να επηρεάζεται σημαντικά από το επίπεδο εκπαίδευσης (z= -4.52, p=0.000), ωστόσο δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική στην αξιολόγηση της σημασίας της υγιεινής των χεριών σύμφωνα με τις απόψεις των φοιτητών. (z= -1.89, p=0.057)
ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ: Οι φοιτητές Νοσηλευτικής παρότι γνωρίζουν την σημασία της υγιεινής των χεριών για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, δεν εφαρμόζουν στη κλινική πράξη τις κατευθυντήριες οδηγίες. Η νοσηλευτική εκπαίδευση θα πρέπει να εστιάσει στην εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών υγιεινής των χεριών στη κλινική άσκηση, με κύριο στόχο να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των φοιτητών Νοσηλευτικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υγιεινή χεριών, Γνώσεις, Φοιτητές Νοσηλευτικής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Logotheti Christina. master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.