Ποδόσφαιρο και εργατικά στρώματα στην Αγγλία του 19ου αιώνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2818861 489 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-07
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παρίσης Γεώργιος-Μάριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαθανασίου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ράπτης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γαγανάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποδόσφαιρο και εργατικά στρώματα στην Αγγλία του 19ου αιώνα
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποδόσφαιρο και εργατικά στρώματα στην Αγγλία του 19ου αιώνα
Περίληψη:
Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το ποδόσφαιρο αναδείχθηκε ως το εθνικό άθλημα της Αγγλίας και οι εργατικές τάξεις διαδραμάτισαν καίριο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην εργασία μου επέλεξα να παρουσιάσω τη σχέση μεταξύ ποδοσφαίρου και εργατών. Πιο συγκεκριμένα, σκοπεύω να αναδείξω το «πώς» και «γιατί» δημιουργήθηκε αυτή η σχέση.
Στο πρώτο κεφάλαιο, σκιαγραφείται η Βιομηχανική Επανάσταση, ως το ιστορικό πλαίσιο. Ύστερα, παρουσιάζεται η ταξική διάρθρωση της αγγλικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση η ανάδυση της εργατικής τάξης, του πρωταγωνιστικού ιστορικού υποκειμένου. Έπειτα, εξετάζεται η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ενασχόληση των εργατών με το ποδόσφαιρο εκείνη την περίοδο. Τέλος, πραγματοποιείται μια αναδρομή της ιστορίας του ποδοσφαίρου, ώστε να ανιχνευθούν οι απαρχές του αθλήματος και να φανεί ποιον ρόλο κατείχε στην κοινωνία της Βικτωριανής Αγγλίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην απτή σχέση μεταξύ εργατών και ποδοσφαίρου. Το κεφάλαιο στηρίζεται σε βιβλιογραφία με στοιχεία περί συλλόγων (π.χ. τρόπος ίδρυσης), περί παικτών (π.χ. μισθολογικά στοιχεία) και περί του δικτύου που είχε σχηματιστεί γύρω από το ποδόσφαιρο (π.χ. στοιχηματισμός).
Στα επόμενα κεφάλαια διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους οι εργάτες επέλεξαν το ποδόσφαιρο ως το άθλημα που θα εξέφραζε την τάξη τους. Πιο συγκεκριμένα, στο τρίτο κεφάλαιο αποτυπώνεται η κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Το ποδόσφαιρο εξετάζεται αφενός ως μέσο κοινωνικού ελέγχου από τις ανώτερες ταξικές βαθμίδες προς τις κατώτερες και αφετέρου ως ένα μέσο αυτόνομης εργατικής δράσης. Ειδικότερα, παρουσιάζεται η εμπλοκή των εργατών με το ποδόσφαιρο με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής και ενδεχομένως και της κοινωνικής τους θέσης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο διερευνάται η ψυχολογία του μέσου εργάτη. Η σκληρή καθημερινότητά του αντιπαρατίθεται στο ποδόσφαιρο, το οποίο αντιμετωπίζεται ως πεδίο ψυχολογικής ανάτασης. Παράλληλα, το άθλημα συμβάλλει και στη συγκρότηση ορισμένων συλλογικοτήτων. Επομένως, η ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνικότητα μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων θα είναι το δεύτερο ζήτημα του κεφαλαίου.
Το τελευταίο κεφάλαιο πραγματεύεται την έμφυλη διάσταση της σύνδεσης εργατών και ποδοσφαίρου. Αναλυτικότερα, το πρώτο μέρος του ερμηνεύει την επιθυμία των εργατών να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, συσχετίζοντάς τη με την επιβεβαίωση του ανδρισμού τους. Το δεύτερο μέρος φέρνει και το γυναικείο φύλο στο προσκήνιο μέσω δύο επιμέρους ζητημάτων: το ποδόσφαιρο ως μια διέξοδος των ανδρών από τη γυναικεία παρουσία και επιρροή, και την ενασχόληση γυναικών με το άθλημα.
Στον επίλογο συνοψίζονται τα συμπεράσματα των επιμέρους κεφαλαίων, αναδεικνύοντας τους κοινωνικοπολιτικούς, ψυχολογικούς και έμφυλους λόγους που ώθησαν που ώθησαν τους εργάτες να παίξουν, να παρακολουθήσουν, και να ζήσουν το ποδόσφαιρο εν γένει.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ποδόσφαιρο, Αθλητισμός, Αγγλία, Βρετανία, 19ος αιώνας, Εργατική τάξη, Βιομηχανική Επανάσταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
486
Αριθμός σελίδων:
102
ΓΜ Παρίσης-Ποδόσφαιρο και εργατικά στρώματα στην Αγγλία του 19ου αιώνα.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο