Μικροβίωμα κόλπου κατά τη διάρκεια της κύησης και αντιμετώπιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2818957 409 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-08
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουτσούλης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ν. Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δ. Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χ. Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μικροβίωμα κόλπου κατά τη διάρκεια της κύησης και αντιμετώπιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μικροβίωμα κόλπου κατά τη διάρκεια της κύησης και αντιμετώπιση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στο πρώτο κεφάλαιο της διπλωματικής αυτής εργασίας έγινε μία σύντομη περιγραφή του ανθρώπινου μικροβιώματος, τη σύσταση και ταξινόμησή του καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν τα προαναφερθέντα. Στο δεύτερο κεφάλαιο έγινε ανάλυση των λοιμώξεων σχετικά με τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς που τις προκαλούν, ενώ καταγράφηκαν γενικά επιδημιολογικά στοιχεία, κλινικά συμπτώματα και προδιαθεσικοί παράγοντες καθώς και διάγνωση, πρόληψη. Επιπροσθέτως έγινε αναφορά για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κύησης στο καθένα από αυτά. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρει λεπτομερώς όλα όσα έχουν να κάνουν με την θεραπεία, τις θεραπευτικές ουσίες και τον τρόπο αντιμετώπισης για την κάθε μια περίπτωση από αυτές, δίνοντας έμφαση στην περίοδο της κύησης.
Υλικό και μέθοδος: Το βιβλιογραφικό υλικό αντλήθηκε από επιστημονικά ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία. Επίσης η αναζήτηση των επιστημονικών άρθρων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά από διάφορες επιστημονικές ιστοσελίδες.
Αποτελέσματα: Σε αυτήν την πτυχιακή γίνεται μια λεπτομερής περιγραφή, διάγνωση, επίδραση του μικροβιώματος στην κύηση, και τη θεραπεία και προφύλαξη για την κάθε μία λοίμωξη χωριστά. Πολλές έγκυες γυναίκες δεν ανακαλύπτουν νωρίς ότι έχουν κάποιο μικροβίωμα κόλπου. Συνεπώς για την αποφυγή επιπλοκών κατά την κύηση και τον τοκετό ο προγεννητικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος καθώς και η περιγραφή των τρόπων μετάδοσης από τη γυναίκα στο παιδί με έμφαση στον τρόπο διεξαγωγής του τοκετού. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να περάσουν στο μωρό μέσω του πλακούντα ή να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή όταν σπάσουν τα νερά. Οι λοιμώξεις αυτές για το έμβρυο μπορεί να είναι πολύ σοβαρές (ακόμα και απειλητικές για τη ζωή του), και μπορεί να γίνουν χρόνιες και μη αναστρέψιμες για την υγεία του εμβρύου καθώς και να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα. Μολύνσεις από Mycoplasma Hominis, Ureoplasma Urealyticum και Chlamydia Trachomatis ανιχνεύονται πολύ συχνά στο γεννητικό σύστημα των γυναικών και έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, πρόωρων τοκετών και υπογονιμότητα ακόμα και θνησιμότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Echerichia coli, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα, Candida, Κόλπος, Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Τρίπολη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
158
Αριθμός σελίδων:
109
Koutsoulis Dimitrios Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο