Η Ένδοξη Επανάσταση μέσα από τις συνεδριάσεις του αγγλικού κοινοβουλίου της εποχής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819099 824 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-13
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπούκης Φίλιππος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαγανάκης Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας (16ος-18ος αι.), Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Παπαθανασίου Μαρία, Eπίκ. Καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
ΕΚΠΑ
Ράπτης Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Ένδοξη Επανάσταση μέσα από τις συνεδριάσεις του αγγλικού κοινοβουλίου της εποχής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Ένδοξη Επανάσταση μέσα από τις συνεδριάσεις του αγγλικού κοινοβουλίου της εποχής
Περίληψη:
Η Ένδοξη Επανάσταση αποτέλεσε κομβικής σημασίας γεγονός, τόσο για την αγγλική, όσο και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ιστορία. Η σχέση μεταξύ του Στέμματος και του Κοινοβουλίου, η οποία αποτέλεσε τον κύριο άξονα των εξελίξεων, επαναπροσδιορίστηκε από την Επανάσταση. Οι εξουσίες και τα προνομία του Στέμματος περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ το Κοινοβούλιο, και ιδιαίτερα η Βουλή των Κοινοτήτων, όχι μόνο κατάφερε να κατοχυρώσει οριστικά τις μέχρι τότε εξουσίες του έναντι της βασιλικής αυθαιρεσίας, αλλά και να τις διευρύνει και να καταστεί το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και της πολιτικής ισχύος, αναγόμενο έτσι στο πρότυπο του δυτικού κοινοβουλευτισμού. Παράλληλα με τις ανωτέρω αλλαγές, η Επανάσταση επέφερε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το θεμελιώδες ζήτημα της θρησκευτικής πολιτικής, ενώ επαναπροσδιόρισε τη θέση της Αγγλίας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει τις αιτίες και τα αποτελέσματα της Ένδοξης Επανάστασης μέσω της παράθεσης και ανάλυσης της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, όπως αυτή εξελίχθηκε παράλληλα με τα γεγονότα της εποχής. Αρχικά αποτυπώνεται η διαμόρφωση της σχέσης Στέμματος- Κοινοβουλίου κατά την περίοδο 1660-1688 και έπειτα κατά την επαναστατική περίοδο, ενώ ακολούθως καταγράφονται αναλυτικά οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις, διαδικασίες και αποφάσεις του Convention Parliament, του πρώτου κοινοβουλίου που συγκλήθηκε μετά την Επανάσταση. Από το σύνολο των θεμάτων που περιελάμβανε η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της εποχής, παρουσιάζονται εκτενώς όσα σχετίζονται με πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες πλαισιώνουν είτε την Επανάσταση καθεαυτή, είτε το ευρύτερο πολιτικό της περικείμενο. Επιπρόσθετα προσεγγίζεται η θρησκευτική διάσταση της πολιτικής συγκυρίας. Εξετάζεται δε η διεθνής θέση της Αγγλίας, όπως αυτή επαναπροσδιορίστηκε κατά την επαναστατική περίοδο. Στη συνέχεια καταγράφονται οι πολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν το τέλος της Επανάστασης. Τέλος, αποτυπώνονται συμπερασματικές σκέψεις σχετικά με το σύνολο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας κατά την Ένδοξη Επανάσταση.
Εκτός της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιήθηκε και αφορά στην Αγγλία του 17ου αιώνα, αξιοποιήθηκε το αρχείο κοινοβουλευτικών συζητήσεων του William Cobbett (Cobbett’s Parliamentary History of England, from the Norman Conquest in 1066 to the year 1803) και συγκεκριμένα ο τόμος V. Το αρχείο συγκεντρώνει τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, διαδικασίες και ευρύτερες εξελίξεις, όπως αυτές καταγράφηκαν στα επίσημα κείμενα των Journals of the House of Lords και Journals of the House of Commons, σε επίσημα κοινοβουλευτικά έγγραφα και σε προσωπικές καταγραφές κοινοβουλευτικών ανδρών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
17ος αιώνας, Αγγλία, Ένδοξη Έπανάσταση, Κοινοβούλιο, Γουλιέλμος της Οράγγης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
116
Η ένδοξη επανάσταση μέσα από τις συνεδριάσεις του αγγλικού κοινοβουλίου της εποχής.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο