Το Ηπειρώτικο Ντέφι - Ο Μουσικός Σπύρος Αλεύροντας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819412 526 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκτέλεση/Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-14
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαγεωργίου Πέτρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Χάψουλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Χαρίδημος Σαρρής, Δρ. Εθνομουσικολογίας - Επιβλέπων, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Ηπειρώτικο Ντέφι - Ο Μουσικός Σπύρος Αλεύροντας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Ηπειρώτικο Ντέφι - Ο Μουσικός Σπύρος Αλεύροντας
Περίληψη:
H προσωπική ενασχόληση του γράφοντος με τα κρουστά και συγκεκριμένα με το όργανο της ιδιαίτερης πατρίδας του, το ντέφι, τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια, αποτέλεσε το έναυσμα για την αναζήτηση και την προσωπική έρευνα δεδομένων τα οποία σχετίζονται με το όργανο καθώς και της βιογραφίας και πορείας ενός από τους γνωστότερους οργανοπαίκτες του χώρου. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια σύνοψη της βιβλιογραφίας γύρω από τη μουσική παράδοση της Ηπείρου, τα λαϊκά όργανα, την ανάλυση και την καταγραφή του ρυθμικού πλούτου της Ελλάδος. Η παραπάνω μελέτη αποτελεί και τον πρώτο πυλώνα της εργασίας μας.
Δεύτερος πυλώνας της εργασίας μας αποτέλεσε η προσέγγιση της διδασκαλίας του ντεφιού, μέσα από την προσωπική επαφή και τη μαθητεία δίπλα σε έναν έμπειρο και καταξιωμένο εν ενεργεία μουσικό όπως ο Σπύρος Αλεύροντας, εστιάζοντας στο πώς ο ίδιος κατανοεί, αντιλαμβάνεται, λεκτικοποιεί και επιχειρεί να μεταδώσει σε κάποιον μαθητευόμενο την τέχνη του. Από την προφορική παράδοση και την θεωρία του οργάνου προσπαθήσαμε να μεταβούμε σε συνθήκες μαθήματος και να αποτυπώσουμε την πληροφορία και γνώση και τον τρόπο που αυτή μεταδίδεται από έναν πρακτικό μουσικό στον μαθητή.
Το Ηπειρώτικο ντέφι ήταν ανέκαθεν ένα όργανο που είχε δευτερεύοντα και συνοδευτικό ρόλο στα πλαίσια ενός μουσικού συγκροτήματος. Η μελέτη και επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν, έφεραν στο προσκήνιο ζητήματα μέσω μιας άλλης οπτικής, επικεντρωμένης σε αυτό το "δευτερεύων" όργανο και βοηθώντας την έξοδο του από την αφάνεια του παρελθόντος. Όλα τα παραπάνω έρχονται να αποσαφηνίσουν την αντίληψη και το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζεται το ηπειρώτικο ντέφι, ο "λόγος" του στην περιοχή της Ηπείρου αλλά και ο ρόλος του μέσα από την προσέγγιση της διδασκαλίας του πλάι σε έναν έμπειρο πρακτικό μουσικό. Να διαφωτίσουν τον τεράστιο ρυθμικό πλούτο της περιοχής, να διαφυλάξουν, να διαδώσουν και να εξελίξουν την τεχνική ενός οργάνου με την προσπάθεια της καταγραφής του ρεπερτορίου, του ύφους και της ταυτότητας του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
ηπειρώτικο ντέφι, ρυθμός, ζυγιά, λαϊκός πρακτικός μουσικός, Ήπειρος, διδασκαλία μουσικής, βιωματική μάθηση μουσικής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
67
ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΝΤΕΦΙ - Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΕΥΡΟΝΤΑΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο