Πάθος και Πειθώ. Εφαρμογή στον Α΄Φιλιππικό του Δημοσθένη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819615 754 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ρητορική, επιστήμες του ανθρώπου και εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαντζαρίδης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
κ. Κάρλα Γραμματική. Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικής Φιλολογίας. Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ (gkarla@phil.uoa.gr)
κ. Νάκας Αθανάσιος. Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας / ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών (anakas@primedu.uoa.gr)
κ. Σταβέλας Απόστολος. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πάθος και Πειθώ. Εφαρμογή στον Α΄Φιλιππικό του Δημοσθένη
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πάθος και Πειθώ. Εφαρμογή στον Α΄Φιλιππικό του Δημοσθένη
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Με την παρούσα εργασία επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή στη συζήτηση για το Πάθος και την Πειθώ, τόσο ως ξεχωριστές μεταξύ τους έννοιες, όσο και στη μεταξύ τους αλληλεπιδραστική σχέση. Εκκινώντας από την έννοια της Πειθούς, γίνεται εστίαση στην έννοια του σύνθετου (συμπαγούς) επιχειρήματος και αναλύεται καθεμία από τις συνιστώσες του, ιδίως ως προς τη γνώση που προϋποθέτει καθεμία από αυτές, αλλά και στο σύνολό τους, στην πορεία για το σχηματισμό της κρίσης του ρήτορα.
Στη συνέχεια, διαπλέοντας το ευρύτερο αριστοτελικό corpus, επιχειρείται η προσέγγιση των εννοιών του πάθους, ως ποιότητας και συναισθήματος και εξετάζεται πώς αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους οδηγώντας στη σύλληψη της αφηρημένης έννοιας του Πάθους. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτίθεται και το αριστοτελικό μοτίβο σύνταξης των οδηγιών για τα πάθη, όπως παρουσιάζεται στη ̒Ρητορική του Αριστοτέλη. Στην προέκταση της θεματικής αυτής, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη σχέση Λόγου και Πάθους ως μέσων πειθούς. Για τη σχέση αυτή και μετά την αναφορά σε σύγχρονες θεωρήσεις της, προτείνεται μια νέα οπτική ως προς τον τρόπο που αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους για την δημιουργία πειθούς.
Οι προαναφερθείσες αριστοτελικές οδηγίες εφαρμόζονται για την ανάλυση των συναισθημάτων στον Α΄ Φιλιππικό του Δημοσθένη και οδηγούν στα συμπεράσματα αποδόμησης των επικλήσεων που επιχειρούνται μέσα από το συγκεκριμένο λόγο.
Πριν την ολοκλήρωσή της, η εργασία πραγματοποιεί μια κριτική τοποθέτηση σε ένα ερμηνευτικό πρόβλημα που απασχολεί τους μελετητές της αριστοτελικής ̒Ρητορικής και αναφέρεται στα περί παθών κεφάλαια του έργου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ρητορική, Πάθος ως ποιότητα, Πάθος ως συναίσθημα, Πειθώ, Σύνθετο επιχείρημα, Συμπαγές επιχείρημα, Αριστοτέλης, Δημοσθένης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
71
Διπλωματική-Εργασία-Χρήστου-Χαντζαρίδη-ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο