Ποιότητα ζωής παιδιών με αιμορροφιλία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819686 275 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παναγιωτοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρούσος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής παιδιών με αιμορροφιλία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής παιδιών με αιμορροφιλία
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη σκοπό έχει τη μέτρηση της αντιλαμβανόμενης ποιότητας της ζωής παιδιών που πάσχουν από αιμορροφιλία .
Δείγμα και Μέθοδος: Το δείγμα αναφέρεται σε 47 παιδιά, ηλικίας 4-16 ετών, που παρακολουθούνται στο Κέντρο Αιμοροφιλίας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”. Η μέθοδος συλλογής δεδομένων είναι το πιστοποιημένο για την ελληνική έκδοση εξειδικευμένο στη νόσο ερωτηματολόγιο Haemo–QoL Children Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ανάλογα με την ηλικία. Ο χρόνος αναφοράς ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των γονέων και στις αρχικές βασικές ερωτήσεις των ερωτηματολογίων Haemo – QoL Children I, II, III παρουσιάστηκαν με περιγραφική στατιστική που αφορούσε κυρίως στην απόλυτη και ποσοστιαία κατανομή συχνοτήτων. Οι βαθμολογίες για την ποιότητα ζωής κυμαίνονται από 0 (βέλτιστη ποιότητα ζωής) έως 100 (χείριστη ποιότητα ζωής). Πραγματοποιήθηκε ψυχομετρική αξιολόγηση, έλεγχος αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου με βάση τη δοκιμασία Cronbach’s α στις 12 υποκλίμακές του με συντελεστή >0,7 να δείχνει ικανοποιητική αξιοπιστία. Για κάθε ποσοτική μεταβλητή της μελέτης υπολογίζεται η μέση τιμή, η τυπική απόκλιση και το ποσοστό ως αριθμητική περιγραφή. Όσον αφορά την ποιότητα ζωής που απορρέει από τις βαθμολογίες των κλιμάκων καθώς και από τις συνολικές βαθμολογίες, πραγματοποιήθηκε ποιοτική τους αξιολόγηση, οι συγκρίσεις των βαθμολογιών των κλιμάκων με μεταβλητές που αφορούν στην κλινική εικόνα πραγματοποιήθηκαν είτε με το t-test για ανεξάρτητα δείγματα στις περιπτώσεις που υπήρχαν δύο ομάδες (πχ αίμαρθρα ή βαρύτητα της νόσου) και με την ανάλυση διασποράς στην περίπτωση που υπήρχαν περισσότερες από δύο ομάδες (διαβάθμιση του ιστορικού των αιμάρθρων). Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο p=0.05.
Αποτελέσματα: Με βάση τις μέσες τιμές για το σύνολο των ερωτήσεων των ερωτηματολογίων, η ποιότητα ζωής των αιμορροφιλικών παιδιών του δείγματος είναι αρκετά ικανοποιητική, με κάπως χειρότερη βαθμολογία στην ηλικιακή ομάδα Ι (4-7 ετών). Στην ηλικιακή ομάδα ΙΙΙ (13-16 ετών) η χειρότερη βαθμολογία είναι στην κλίμακα “ΑΘΛΗΣΗ/ΣΧΟΛΕΙΟ”. Το ίδιο ισχύει και στην ηλικιακή ομάδα ΙΙ (8-12 ετών), ενώ στην ηλικιακή ομάδα Ι (4-7ετών) οι χειρότερες βαθμολογίες είναι στις κλίμακες “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” και “ΘΕΡΑΠΕΙΑ”. Οι συσχετίσεις μεταξύ παιδιών με αίμαθρα και χωρίς αίμαθρα τους τελευταίους 12 μήνες έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά με τα παιδιά που βίωσαν αίμαθρα να δίνουν χαμηλότερη βαθμολογία στην ποιότητα ζωής τους. Η συσχέτιση όμως, ανάμεσα στα παιδιά με διαφορετικής βαρύτητας αιμορροφιλία έδειξε ότι καλύτερο επίπεδο ποιότητας ζωής παρουσιάζουν τα παιδιά με βαρειάς μορφής αιμορροφιλία.
Συμπεράσματα: Η χαμηλότερη ποιότητα ζωής στα αιμορροφιλικά παιδιά έχει άμεση συσχέτιση με την ύπαρξη αιμορραγιών. Η έγκαιρη έναρξη της προφύλαξης σε παιδιά με βαρειά αιμορροφιλία βελτιώνει την ποιότητα ζωής καθώς μειώνει τον αριθμό των αιμάρθρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμορροφιλία, Παιδιά, Ποιότητα ζωής, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
131
Panagiotopoulou Konstantina Master.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο