Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα την ΥΕΧ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819831 621 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπαρούδα Αρχοντούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας Ανατολικής Μεσογείου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα την ΥΕΧ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα την ΥΕΧ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Περίληψη:
Η ναυπηγική και ναυσιπλοΐα την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (ΥΕΧ) στο Αιγαίο και τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, δύο αρκετά σύνθετα ζητήματα, αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες σχετικά με τη γνώση και τις δυνατότητες της εποχής πάνω στη τεχνολογία των πλοίων, τη θαλάσσια πλοήγηση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της εποχής. Στόχος της εργασίας είναι η πολυμερής και συνοπτική εξέταση των παραπάνω θεμάτων τόσο στον χώρο του Αιγαίου όσο της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό τον καθορισμό της τεχνολογικής εξέλιξης των πλοίων της εποχής, τις διάφορες λειτουργίες τους, καθώς και τον τρόπο πρόσληψης και προσαρμογής του παραπάνω μέσου στο κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο.
Στο εισαγωγικό πρώτο κεφάλαιο γίνεται από μια σύντομη αναφορά των ζητημάτων που θα εξεταστούν στη συνέχεια, καθώς και της δομής και των βασικών ερωτημάτων της εργασίας. Ακολουθεί μια θεωρητική συζήτηση σχετικά με το θαλάσσιο τοπίο και τον γενικότερο ρόλο και σημασία του πλοίου για τις κοινωνίες της εποχής.
Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στη συμβατική κατηγοριοποίηση των πλοίων της ΥΕΧ σε τύπους και τις καινοτομίες που παρατηρούνται σε αυτά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η παραπάνω εξέταση θα γίνει ανά γεωγραφική θέση. Στο πρώτο μέρος θα αναλυθούν τα δεδομένα από το Αιγαίο, τα οποία προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από την εικονογραφία και δευτερευόντως από τις γραπτές πηγές (πινακίδες Γραμμικής Β). Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστούν τα δεδομένα από τρεις θέσεις της Ανατολικής Μεσογείου: την Αίγυπτο, Κύπρο και Συροπαλαιστίνη, τα οποία αντλούνται κυρίως από την αιγυπτιακή εικονογραφία, τα σωζόμενα ομοιώματα πλοίων και τις γραπτές πηγές των παραπάνω θέσεων. Τρία σημαντικά ναυάγια που χρονολογούνται την ΥΕΧ (Uluburun, Χελιδονία, Ίρια), καθώς και οι άγκυρες τόσο ως βασικό εργαλείο των πλοίων όσο ως συμβολικό αντικείμενο, θα εξεταστούν σε ξεχωριστά υποκεφάλαια.
Στο τρίτο κεφάλαιο θα συζητηθούν εν συντομία οι περιβαλλοντικές συνθήκες κυρίως στο Αιγαίο (θαλάσσια ρεύματα, κλίμα, άνεμοι), καθώς και ενδιαφέρουσες θεωρίες που αφορούν στις τεχνικές πλοήγησης της εποχής και τους θαλάσσιους δρόμους μεταξύ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, με βάση κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια σύντομη σύνθεση των δεδομένων και διατύπωση των βασικών συμπερασμάτων που αφορούν κυρίως στον ρόλο του πλοίου της ΥΕΧ και τις αλλαγές στη λειτουργία του, ως επακόλουθο των αναγκών που επιβάλλει κάθε φορά το κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ναυπηγική, ναυσιπλοΐα , Ύστερη Εποχή του Χαλκού, εικονογραφία, ναυάγια, Αιγαίο, Αίγυπτος, Κύπρος, Συροπαλαιστίνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
213
Αριθμός σελίδων:
190
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα την ΥΕΧ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο..pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.