Ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων πριν και μετά την Ελληνική οικονομική κρίση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820058 382 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ριζάβας Ιωάννης
Μαντζιάρης Νεκτάριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δουζένης Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μιχόπουλος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ρωσσέτος Γουρνέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων πριν και μετά την Ελληνική οικονομική κρίση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων πριν και μετά την Ελληνική οικονομική κρίση
Περίληψη:
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αποτελεί την πύλη εισόδου ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου αλλά και του συστήματος ψυχικής υγείας γενικότερα, για άτομα τα οποία πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές, συνοδευόμενες αρκετές φορές με συνυπάρχοντα σωματικά προβλήματα.
Η αύξηση σωματικών νοσημάτων και ψυχιατρικών διαταραχών σε κοινωνίες και κράτη τα οποία βρίσκονται σε οικονομική ύφεση έχει επισημανθεί ήδη στη διεθνή βιβλιογραφία. Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση, με ότι αυτή συνεπάγεται, επιτείνει φαινόμενα όπως, η κοινωνική απόσυρση, η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η αυτοκτονία. Εξίσου αυξημένη είναι η συνύπαρξη πολλών σοβαρών ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, η συναισθηματική διαταραχή και η ψύχωση.
Η παρούσα εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη, τη θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος και την προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων μέσω επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων.
Το πρώτο μέρος αρχίζει με αναφορά στο ψυχιατρικό ΤΕΠ, με παρουσίαση του θεσμικού και νομικού πλαισίου το οποίο το διέπει και του τρόπου λειτουργίας του, συνεχίζεται με την ακούσια νοσηλεία, με μία σύντομη ιστορική αναδρομή, παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και ανάλυσης του ισχύοντος νόμου, και ολοκληρώνεται με την Ελληνική οικονομική κρίση, τα αίτια της, τις επιπτώσεις της στην Ελληνική κοινωνία και παρουσίαση οικονομικών δεικτών μέσα από τους οποίους φαίνεται το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων και στην ανάλυση των συμπερασμάτων της στατιστικής έρευνας από τα στοιχεία του ΤΕΠ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) «Δαφνί».
Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν επιδημιολογικά στοιχεία της ακούσιας νοσηλείας πριν και μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και μέσω στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων και σύγκρισης των ευρημάτων της έρευνας με τα αντίστοιχα της διεθνούς βιβλιογραφίας, θα γίνει μια προσπάθεια αποτύπωσης χαρακτηριστικών της ακούσιας νοσηλείας και στις δύο χρονικές περιόδους και προσπάθεια ανίχνευσης τυχόν επίδρασης της από την οικονομική κρίση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψυχιατρικό τμήμα επειγόντων, Ψυχικές διαταραχές, Ακούσια νοσηλεία, Οικονομική κρίση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΡΙΖΑΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ MASTER.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.