Η επίδραση των γλυκοσιδών σε παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου και η συσχέτιση τους με δείκτες οστικού μεταβολισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820077 276 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λάντις Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ισμήνη-Νίκη Δοντά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των γλυκοσιδών σε παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου και η συσχέτιση τους με δείκτες οστικού μεταβολισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των γλυκοσιδών σε παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου και η συσχέτιση τους με δείκτες οστικού μεταβολισμού
Περίληψη:
Το μεταβολικό σύνδρομο, γνωστό και ως σύνδρομο Χ ή σύνδρομο αντίστασης της
ινσουλίνης ή deadly quarter αφορά σε ένα σύνολο φυσιολογικών, βιοχημικών,
κλινικών και μεταβολικών παραγόντων οι οποίοι αυξάνουν άμεσα τον
καρδιαγγειακό κίνδυνο, τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τη
συνολική θνησιμότητα. Ενορχηστρωτής της παθοφυσιολογίας του συνδρόμου έχει
θεωρηθεί το σπλαχνικό λίπος το οποίο έχει πλέον αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με
τη χρόνια φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αυξημένη παραγωγή
λιποκυτοκινών με πιο γνωστούς πρωταγωνιστές τον παράγοντα νέκρωσης όγκων-
α, την ιντερελευκίνη-6, τη λεπτίνη και την αδιπονεκτίνη. Οι δράσεις των
λιποκυτοκινών ωστόσο αφορούν και άλλους ιστούς-όργανα με πιο
χαρακτηριστικούς το μυοσκελετικό σύστημα στο οποίο φαίνεται να προκαλούν
μεταβολικές διαταραχές και να συντελούν στο πλέον γνωστό σύνδρομο της
οστεοσαρκοπενίας βασική κλινική οντότητα του οποίου αποτελεί η οστεοπόρωση
η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλει περισσότερους από 200 εκατομμύρια
ανθρώπους παγκοσμίως.
Και ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού παγκοσμίως μεγαλώνει,
υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο πληθυσμού παγκοσμίως πληροί τα διαγνωστικά
κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου. Ο αυξανόμενος επιπολασμός τόσο του
μεταβολικού συνδρόμου όσο και της οστεοπορώσεως επιβάλλει την ανάγκη για
την κατανόηση των μηχανισμών και της αλληλεπίδρασης μεταξύ μυοσκελετικού
συστήματος και λιπώδους ιστού με στόχο τη δημιουργία επαρκέστερων και
αποτελεσματικότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Σε ότι αφορά το μεταβολικό σύνδρομο και τα στοιχεία που το απαρτίζουν η
μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι αποτελεί βασικό κλειδί στην πρόληψη αλλά και
τη θεραπεία του. Βάσει in vitro μελετών φαίνεται ότι οι πιθανοί μηχανισμοί
άπτονται της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της μεσογειακής
διατροφής. Σε συμφωνία με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μεσογειακής
διατροφής έρχονται τα σχετικά πρόσφατα ευρήματα για τις γλυκοσίδες του φυτού
Stevia rebaudiana Bertoni οι οποίες έχουν συσχετιστεί με υπογλυκαιμική και
αντιφλεγμονώδη δράση κυρίως σε πειράματα με ζώα εργαστηρίου και λιγότερο σε
μελέτες που περιλαμβάνουν ανθρώπους εθελοντές. Η παρούσα μελέτη
αποσκοπεί στην περεταίρω διερεύνηση των επιδράσεων των γλυκοσιδών της
Stevia rebaudiana Bertoni στον οστικό μεταβολισμό ασθενών οι οποίοι πληρούν
τα διαγνωστικά κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου. Δεκαεπτά ασθενείς με
διαγνωσμένο μεταβολικό σύνδρομο μοιράστηκαν τυχαιοποιημένα σε δύο ομάδες
όπου έλαβαν μια εξάμηνη παρέμβαση διατροφικής εκπαίδευσης. Τα άτομα στην
ομάδα ελέγχου είχαν το δικαίωμα να καταναλώνουν ένα συμβατικό γλυκό με
ζάχαρη της επιλογής τους μία φορά εβδομαδιαίως, ενώ τα άτομα στην ομάδα
Stevia προμηθεύονταν ένα αντίστοιχα γλυκό επιδόρπιο με την γλυκαντική ύλη
Stevia τέσσερεις φορές εβδομαδιαίως. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε
αξιολόγηση των σωματομετρικών τους δεδομένων, εργαστηριακό έλεγχο και
μέτρηση των κυτοκινών πριν και έξι μήνες μετά την παρέμβαση. Η οστικός
σχηματισμός αξιολογήθηκε μετρώντας τα επίπεδα της οστικής αλκαλικής
φωσφατάσης (BAP) και του αμινο-τελικού προπεπτδίου του προκολλαγόνου
Τύπου 1 (P1NP). Σε ότι αφορά τον οστικό μεταβολισμό τα αποτελέσματά μας
έδειξαν ένα σημαντικό συσχετισμό μεταξύ της P1NP και του δείκτη μάζας σώματος
τόσο στην ομάδα ελέγχου όσο και στην ομάδα Stevia πριν και μετά την
παρέμβαση. Σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο τα αποτελέσματα έδειξαν μια
στατιστικά σημαντική μείωση ως προς τα επίπεδα του λόγου περιμέτρου μέσης
προς γοφούς και της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιπο-πρωτεΐνης (oxLDL)
μόνο στην ομάδα Stevia μετά την παρέμβαση. Συμπερασματικά, αναγνωρίζουμε
ότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη in vivo προσπάθεια διερεύνησης των
επιδράσεων των γλυκοσιδών της Stevia rebaudiana στον οστικό μεταβολισμό
ασθενών με μεταβολικές διαταραχές. Παρά τους περιορισμούς της μελέτης μας, τα
αποτελέσματά επιβεβαιώνουν την ερευνητική βιβλιογραφία σε ότι αφορά τη σχέση
οστού, λιπώδους ιστού και παχυσαρκίας και δημιουργούν την ανάγκη για
περεταίρω μελέτη των πιθανών ρυθμιστικών μηχανισμών που συντελούν στην
επικοινωνία μεταξύ οστού και λιπώδους ιστού, με στόχο την κατανόηση της
πολύπλοκης παθοφυσιολογίας του μεταβολικού συνδρόμου αλλά και της
οστεοσαρκοπενικής παχυσαρκίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταβολικό Σύνδρομο, Γλυκοσίδες, Σπλαχνική Παχυσαρκία, Κυτοκίνες, Οστεοσαρκοπενία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
70
Microsoft Word - ΛΑΝΤΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΠΣ ΜΕΤ ΝΟΣ_.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο