Ποιότητα ζωής παιδιών και εφήβων με συγγενείς καρδιοπάθειες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820104 343 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσέλιου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Παυλοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τσουμάκας, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Φώτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής παιδιών και εφήβων με συγγενείς καρδιοπάθειες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής παιδιών και εφήβων με συγγενείς καρδιοπάθειες
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις διαγνωστικές μεθόδους και τις χειρουργικές τεχνικές έχει οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά επιβίωσης και υψηλό προσδόκιμο ζωής των παιδιατρικών ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για διερεύνηση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού αυτού.
Σκοπός: Στόχος της μελέτης είναι η συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την εκτίμηση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των εφήβων με συγγενείς καρδιοπάθειες και των παραγόντων που επιδρούν σε αυτή.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed και Scopus, από την οποία προέκυψαν 1243 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μετά από το 2000. Από αυτές, οι 45 πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Αποτελέσματα: Βρέθηκε ότι η βαρύτητα της νόσου και οι προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής των παιδιατρικών ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Ο βαθμός συμφωνίας των ασθενών και των γονέων σχετικά με την ποιότητα ζωής ήταν μέτριος, ενώ οι γονείς φάνηκε να αναφέρουν συχνά χαμηλότερη ποιότητα ζωής συγκριτικά με αυτή που ανέφεραν τα παιδιά τους. Οι κυριότεροι παράγοντες που βρέθηκε ότι επιδρούν στην ποιότητα ζωής των παιδιών και των εφήβων με συγγενείς καρδιοπάθειες είναι η μειωμένη ικανότητα σωματικής δραστηριότητας, η μοναξιά και η καταθλιπτική διάθεση, η αίσθηση συνοχής των ασθενών και η στήριξη από τους γονείς.
Συμπεράσματα: Τα παιδιά και οι έφηβοι με συγγενείς καρδιοπάθειες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επηρεασμένη ποιότητα ζωής. Η συστηματική αξιολόγηση με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και η εφαρμογή των κατάλληλων παρεμβάσεων μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα Ζωής, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Παιδιά, Έφηβοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
92
Tseliou Eleni Master.pdf (738 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο