Απεικονιστικός έλεγχος ουροποιητικού σε νεογνά με ουρολοίμωξη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820560 329 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καρτσιούνη Ελπινίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιαχανίδου Σουλτάνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαρμανδάρη Ευαγγελία, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μίχος Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απεικονιστικός έλεγχος ουροποιητικού σε νεογνά με ουρολοίμωξη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απεικονιστικός έλεγχος ουροποιητικού σε νεογνά με ουρολοίμωξη
Περίληψη:
Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν κοινές βακτηριακές λοιμώξεις της νεογνικής ηλικίας, και η συχνότητά τους αυξάνει με την παρουσία μεγάλου βαθμού κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης (ΚΟΠ). Όμως, η κυστεοουρηθρογραφία (ΚΟΓ) είναι μία επεμβατική μέθοδος, και η ένδειξή της στη νεογνική ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί. Η παρούσα μελέτη στοχεύει να προσδιορίσει, στα νεογνά ηλικίας 0-28 ημερών, εάν το φυσιολογικό ή παθολογικό υπερηχογράφημα (US ΝΟΚ) ή η παρουσία του E. coli έναντι των μη E. coli βακτηρίων θα μπορούσε να αποτρέψει τη διενέργεια ΚΟΓ. Επίσης, στόχος της μελέτης είναι να συσχετίσει τα ευρήματα της ΚΟΓ με τα ευρήματα του σπινθηρογραφήματος νεφρών (DMSA) 6 μήνες μετά το 1ο επειδόδιο ουρολοίμωξης.
Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 219 νεογνά με 1ο επεισόδιο ουρολοίμωξης. Μεγάλου βαθμού ΚΟΠ θεωρήθηκε η ΚΟΠ ≥IIIου βαθμού. Η διάγνωση της ΚΟΠ μεγάλου βαθμού έγινε με την ΚΟΓ, και συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα του US ΝΟΚ και τον μικροοργανισμό που απομονώθηκε στην καλλιέργεια ούρων. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της ΚΟΓ συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα του DMSA 6 μήνες μετά το 1ο επεισόδιο ουρολοίμωξης.
48% των νεογνών με μεγάλου βαθμού ΚΟΠ είχε φυσιολογικό US ΝΟΚ. Επίσης, το E. coli απομονώθηκε στην καλλιέργεια ούρων στο 69,3% των νεογνών με παθολογική ΚΟΓ. Επιπλέον, 22/79 νεογνά με φυσιολογική ΚΟΓ είχαν παθολογικό DMSA.
Επομένως, σε νεογνά ηλικίας 0-28 ημερών με 1ο επεισόδιο ουρολοίμωξης το φυσιολογικό US ΝΟΚ ή η παρουσία του E. coli στην καλλιέργεια ούρων δεν αποκλείουν ένα παθολογικό εύρημα στην ΚΟΓ. Επίσης, ένας αριθμός νεογνών με φυσιολογική ΚΟΓ εμφανίζει παθολογικό DMSA.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνικές ουρολοιμώξεις, Απεικονιστικός έλεγχος μετά το πρώτο επεισόδιο ουρολοίμωξης στη νεογνική ηλικία, DMSA στις νεογνικές ουρολοιμώξεις, Υπερηχογράφημα νεφρών σε νεογνά με ουρολοίμωξη, Κυστεοουρηθρογραφία σε νεογνά με ουρολοίμωξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
68
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ_Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.pdf (800 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο