Συσχέτιση των συμπτωμάτων αναζήτησης ιατρικής βοήθειας με την πιθανή και τελική διάγνωση ασθενών νοσηλευόμενων σε καρδιολογικό τμήμα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820653 307 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λοΐζου Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση των συμπτωμάτων αναζήτησης ιατρικής βοήθειας με την πιθανή και τελική διάγνωση ασθενών νοσηλευόμενων σε καρδιολογικό τμήμα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση των συμπτωμάτων αναζήτησης ιατρικής βοήθειας με την πιθανή και τελική διάγνωση ασθενών νοσηλευόμενων σε καρδιολογικό τμήμα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου υπεύθυνη για 3,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, δηλαδή το 45% των θανάτων στην Ευρώπη. Επίσης, η ισχαιμική καρδιακή νόσος είναι υπεύθυνη για 862.000 θανάτους στους άνδρες και 877.000 θανάτους στις γυναίκες, ετησίως, στην ίδια περιοχή και εκτός από την απώλεια της ζωής αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση δεδομένων νοσηλευόμενων ασθενών στο καρδιολογικό τμήμα και η συσχέτιση των συμπτωμάτων αναζήτησης ιατρικής βοήθειας με την πιθανή και την τελική τους διάγνωση.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 201 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ» από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο του 2018.Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους φακέλους των ασθενών σε ειδικό για τη μελέτη έντυπο καταγραφής. Η ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS-22 και εφαρμόστηκε η στατιστική δοκιμασία x2-test. Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: Από τους 201 ασθενείς του δείγματος το 84,6% ήταν άνδρες με το 31,3% να είναι κάτω των 65 χρονών. Το 85,1% του δείγματος αναφέρει (αόριστο) ως προϋπάρχον νόσημα καρδιαγγειακό πρόβλημα και ως συμπτώματα αναζήτησης ιατρικής βοήθειας στο 47,2% ήταν το προκάρδιο άλγος και η δύσπνοια. Η πιθανή διάγνωση στα ΤΕΠ συμφωνεί με την τελική διάγνωση και στο 29,9% είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στο 7,5% κολπική μαρμαρυγή, στο 13,4 % καρδιακή ανεπάρκεια, στο 21,9% σακχαρώδης διαβήτης και κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, αρρυθμίες στο 20,4% και στο 7 % δεν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα. Όσον αφορά το αρχικό σύμπτωμα αναζήτησης βοήθειας οι άνδρες ανέφεραν συχνότερα προκάρδιο άλγος και δύσπνοια ενώ οι γυναίκες αδυναμία, p=0,005 και δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ως προς το είδος αντιμετώπισης του προβλήματος, p>0,05. Οι έχοντες ηλικία μικρότερη των 64 ετών ανέφεραν συχνότερα προκάρδιο άλγος και δύσπνοια. p=0,032, και αναφορικά με την αντιμετώπιση, η αγγειοπλαστική έγινε συχνότερα στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 65 ετών p=0,018.Όσον αφορά την πιθανή διάγνωση στα Τ.Ε.Π συχνότερα αυτοί που ήρθαν με στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία έπασχαν και από σακχαρώδη διαβήτη, p<0,001. Όσον αφορά την τελική διάγνωση αυτοί που έπασχαν από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και σακχαρώδη διαβήτη συχνότερα ανέφεραν ότι έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, p<0,001, και η ίδια ομάδα ασθενών ως αρχικό σύμπτωμα αναζήτησης ιατρικής βοήθειας ανέφερε το προκάρδιο άλγος και τη δύσπνοια, και αντιμετωπίστηκαν με αγγειοπλαστική, p<0,001. Από τα στεφανιογραφικά ευρήματα εκείνοι οι οποίοι έπασχαν από 2 αγγεία και περισσότερα, συχνότερα ανέφεραν ότι έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή γενικά στεφανιαία νόσο,. p<0,001, και ως αρχικά συμπτώματα αναζήτησης ιατρικής βοήθειας ανέφεραν προκάρδιο άλγος και δύσπνοια p<0,001, και συχνότερα αντιμετωπίστηκαν με αγγειοπλαστική. p<0,001.
Συμπέρασμα: Η τελική διάγνωση δεν διαφέρει από την πιθανή διάγνωση. Οι ασθενείς με προκάρδιο άλγος συχνότερα έρχονται έγκαιρα στο νοσοκομείο σε λιγότερο χρόνο από 3 ώρες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι καλά οργανωμένες καρδιολογικές κλινικές και αιμοδυναμικά εργαστήρια αντιμετωπίζουν έγκαιρα και σωστά τους καρδιολογικούς ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμπτώματα, Διάγνωση, Νοσηλευόμενοι ασθενείς, Καρδιολογικό τμήμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
168
Αριθμός σελίδων:
112
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΟΙΖΟΥ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.